Порт Херсон переданий концесіонеру

ДП «Херсонський морський торговельний порт» переходить в управління компанії-концесіонера терміном на 30 років. Вчора Міністерство інфраструктури України, ДП «Адміністрація морських портів України», «Рісоіл-Херсон» та «Херсонський порт» підписали акти про передачу майна порту.

Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

«Цього місяця ми фіналізували вже другий успішний концесійний проєкт. Важливо, що в цілому цей рік ми завершуємо з розумінням плану дій по кожному морському порту України», — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він також додав, що на модернізацію порту буде направлено близько 216 млн грн у найближчі 3,5 роки та не менше 18 млн грн — в інфраструктуру Херсона.

«Зокрема, у планах — співфінансування капремонту доріг на шляху до порту та нового майданчика для вантажівок поза межами міста. Капітальні інвестиції допоможуть реалізувати потенціал для розвитку перевезень внутрішніми водними шляхами, адже порт знаходиться у дельті Дніпра. Однією з умов концесійного договору є збільшення до 80% частки вантажів, що прямують до порту внутрішнім водним та залізничним транспортом», — розповів Олександр Кубраков.

Загальна сума інвестицій згідно з договором державно-приватного партнерства (ДПП) становить 320 млн грн. Зазначається, що концесіонер модернізує та реконструює обладнання, механізує склади, встановить додаткові силоси для зберігання зерна. На ці плани вже затверджено графік та розроблено технічні проєкти.

За умовами контракту концесіонер зобов'язується:

  • щорічно сплачувати концесійний платіж у розмірі щонайменше 12 млн грн з урахуванням індексації та 7% від чистого доходу;
  • протягом перших 3,5 років з дати закінчення перехідного періоду інвестувати в об’єкт щонайменше 216 млн грн, а протягом перших 10 років — ще додатково щонайменше 62 млн грн;
  • забезпечити обсяги перевалки вантажів порту у 2030 році на рівні не менше 1,36 млн т;
  • забезпечити безперервну діяльність порту;
  • перевести всіх працівників Херсонського морського порту та частину працівників Адміністрації морських портів України, не допускаючи їх звільнення протягом 10 років;
  • не допускати зниження заробітної плати працівників протягом перших 3-х років з моменту прийняття їх концесіонером на роботу, підвищуючи рівень виплат відповідно до законодавства;
  • виконувати заходи щодо охорони навколишнього природного середовища.

Довідка:

Компанія «Рісоіл-Херсон» — консорціум «Петро ойл енд кемікалс» (Georgian Industrial Group) та RISOIL S.A. (з часткою 40%)

Нагадаємо, Спеціалізований морський порт Ольвія передали концесіонеру 1 грудня 2021 року.