Уряду України треба не допустити нестачі власної продовольчої пшениці — нардеп

Експортний ажіотаж навколо вивезення пшениці поки що не набув критичних форм. Проте уряд України варто звернути увагу на процеси, що можуть виникнути на внутрішньому ринку.

Про це повідомив народний депутат Верховної Ради Микола Кучер, пише AgroPolit.com.

«Сьогодні в Україні немає дефіциту борошна для випічки хлібу. Однак борошномелів стурбувала тенденція активного експорту пшениці другого та третього класу»,  — заявив Микола Кучер.

За його словами, статистика експорту зерна з України є достатньо умовною, оскільки відображає загальний вал продукції, без урахування класифікації. Вивозиться не лише пшениця другого та третього класу, але, наприклад, шостого, що на загальному тлі експортних поставок може не враховуватись.

«Нам варто звернути увагу на експортну динаміку і не допустити ситуації, коли ми вивеземо харчову пшеницю, а потім доведеться самим її купувати. Однак я вважаю, що поки що уряду не потрібно втручатися у ситуацію з якимись експортними обмеженнями, хоча саму ситуацію потрібно пильнувати», — заявив Микола Кучер.

Детальніше про ситуацію з продовольчою пшеницею в сезоні 2021/22 в Україні читайте у матеріалі «Борошномели проти експортерів зерна: хто кому не дає спекти хліба».