Загальний кредитний портфель агробізнесу виріс

Александр Чеснакофф, директор з корпоративного бізнесу та агрі-агро Credit Agricole Bank
Александр Чеснакофф, директор з корпоративного бізнесу та агрі-агро Credit Agricole Bank
Джерело фото: Elevatorist.com

Загальна частка виданих кредитів агробізнесу вирісла більше ніж на 30%, а в сегменті МСБ — більше ніж на 60% за 9 місяців поточного року. Цьому сприяла програма «Доступні кредити 5-7-9%».

Про це розповів директор з корпоративного бізнесу та агрі-агро Credit Agricole Bank Александр Чеснакофф у матеріалі Latifundist.com.

«Від самого початку вона створювалася, щоб підтримати малий бізнес і в цілому економіку. Найбільше вона отримала відгук саме у агровиробників. Аграрії змогли здешевити свої кредити, а вивільнені кошти вкласти у свій розвиток, зокрема підготуватися до наступного року», — пояснив Александр Чеснакофф.

За його словами, 2022 рік видається не таким багатообіцяючим, як цей. Зараз на ринку росте інфляція, ціни на нафту, бензин, метал. Відповідно подорожчають ЗЗР, насіння, бензин, техніку, силоси для елеваторів.

«Агробізнес — один із найскладніших бізнесів у світі. Аграрії працюють з рослинами — живими організмами. Це означає, що на організм впливає навколишнє середовище, зокрема температура, вологість. Цього року агровиробникам пощастило і вони отримали гарний, якісний урожай. Ціни на зерно б'ють рекорди. Аграрії мають отримати гарну маржу. Але кожен досвідчений фермер вам скаже, що не буває, щоб один рік повторювався двічі», — додав Александр Чеснакофф.

Він відзначає, що у 2022 році маржа сільгоспвиробництва вже буде не такою, як у поточному. У аграрія повинен бути резерв фінансів, бо наступного року може бути неврожай.

«Хоча зазвичай в Україні кожен рік достатньо врожайний», — підсумував директор з корпоративного бізнесу та агрі-агро Credit Agricole Bank.

Докладніше читайте у матеріалі «Александр Чеснакофф: За останні 5 років фінансова грамотність аграріїв зросла».