В Україні скасували два накази, які суперечили закону про ВВТ

Міністерство юстиції зареєструвало наказ Міністерства інфраструктури №618, який спрощує та дерегулює процедуру заходу іноземних судів у річкові порти України. Наказ № 618 «Про припинення дії деяких наказів Міністерства транспорту та Міністерства інфраструктури» було розроблено у вересні та затверджено у листопаді 2021 року.

Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

Згідно з документом, з 1 січня 2022 року втрачають чинність накази «Про затвердження Положення про збір за реєстрацію суден у Державному судновому реєстрі України і Судновій книзі України» від 28 березня 1998 року. Також Наказ скасовує документ «Про затвердження Порядку видачі одноразових тимчасових дозволів на захід до річкових портів України суднам під прапорами держав, з якими не укладено міжнародних договорів про судноплавство на внутрішніх водних шляхах» від 9 листопада 2012 року.

У відомстві скасували дії цих документів, щоб привести нормативно-правові акти у відповідність до Закону №1054-ІХ «Про внутрішній водний транспорт» (ВВТ).

Частина третя статті 27 Закону ВВТ № 1054-ІХ дозволяє судам проходити внутрішніми водними шляхами України без оформлення будь-яких додаткових дозволів. Це стосується й іноземних суден.