ДПЗКУ можуть розділити на три проекти для погашення китайського кредиту

Офіс президента розглядає варіанти погашення заборгованості «Державної продовольчої зернової компанії України» за китайським кредитом. Один із варіантів — це поділ ДПЗКУ на три проекти.

Про це повідомляє AgroPolit.com.

Відповідно до проекту, реструктуризація ДПЗКУ має такий вигляд:

  • Проект «Зернотрейдер» — об'єднання зернового бізнесу ДПЗКУ та державної компанії зернотрейдера ПрАТ «Аграрний фонд». На новостворену компанію можна перевести частину кредиту ДПЗКУ у сумі не менше ніж $200 млн. Як варіант, керувати цим бізнесом буде китайський зернотрейдер COFCO. Обов'язки ДПЗКУ перед китайським банком планують розділити між проектом «Зернотрейдинг та COFCO» або створити пул компаній із постачання зерна до Китаю.
  • Проект «Логістичний бізнес» (елеватори та два портові зернові термінали ДПЗКУ) з одночасним переведенням на цю новостворену компанію $300 млн боргу ДПЗКУ та переглядом графіка його погашення. Надалі —передача на приватизацію в повному обсязі або окремими частинами.
  • Проект із умовною назвою «Спільне підприємство Українсько-Китайський інфраструктурний фонд». Створення спільного підприємства з інвестування в інфраструктурні активи. З китайського боку — засновник Ексімбанка Китаю, з українського — ДП «Національний фонд інвестицій». Вкладення: списання Китаєм частини боргу ДПЗКУ у розмірі не менше ніж $300-500 млн, з боку України — облігації внутрішньої державної позики або майнові права на цей проект.

Нагадаємо, ДПЗКУ недостатньо коштів для оплати обов'язкових платежів за китайським кредитом.