Джемал Інаішвілі заявив про вихід із проекту концесії Херсонського порту

Проект концесії Херсонського порту залишить ще один інвестор
Проект концесії Херсонського порту залишить ще один інвестор
Джерело фото: ports.ua

Інвестор, що входить до компанії «Рісоіл-Херсон» Джемал Інаішвілі, заявив про вихід із проекту концесії ДП «Херсонський морський торговельний порт». Основною причиною він назвав затягування процесу передачі порту концесіонеру Міністерством інфраструктури України (МІУ) та Адміністрацією морських портів України (АМПУ).

Про це Джемал Інаішвілі розповів в інтерв'ю виданню «Порти України».

За його словами, процес передачі Херсонського порту концесіонерам триває ще з червня 2020 року, коли було підписано договір із державою. Спочатку планувалося, що процес передачі закінчиться протягом шести місяців, але пройшов уже рік і п'ять місяців, і процес передачі все ще не завершено.

Інвестор зазначив, що передача порту концесіонерам затягнулася через те, що ні МІУ, ні АМПУ до цього не підготувалися належним чином. Вони почали змінювати умови, прописані в концесійному договорі.

«На сьогоднішній момент все ще залишилося кілька невирішених проблем, з яких дві основні — це питання з піщаним кар'єром, а також питання кредиторської та дебіторської заборгованості ХМТП. І одне і друге питання прописано у концесійних зобов'язаннях з боку МІУ. Борги порт почав накопичувати ще з моменту створення АМПУ та поділу активів та видів діяльності. До цього потрібно додати вкрай неефективне управління протягом багатьох років з усіма наслідками, що випливають», — каже Інаішвілі.

Затягування процесу передачі порту сприяє накопиченню ще більших боргів Херсонського порту.

Нагадаємо, у серпні бізнесмен Шота Хаджишвілі заявив про вихід із проекту концесії ДП «Херсонський морський торговельний порт». Своє рішення він пояснив непрозорими умовами роботи у порту.