Китай пояснив, чому не прийняв казахстанське зерно

Держоргани Казахстану не бачать в діях китайської сторони ознак продуктового ембарго. Раніше Китай ввів заборону на прийом казахстанських зернових та аграрних вантажів.

Про це повідомило видання ElDala.kz.

В аналогічній ситуації перебувають й інші країни, а причиною скупчення вантажів різної категорії стала боротьба з поширенням COVID-19.

«На мою думку, вбачати тут цілей ембарго необ'єктивно. Якщо дивитися в цілому, така ж ситуація і з іншими сусідніми країнами. Подивіться, що відбувається з Киргизстаном, з Росією та іншими прикордонними районами. Перш за все, це пов'язано з розвитком коронавіруса. При надходженні наших вантажів на територію Китаю COVID-19 виявляється на мішках, на автомобілях, у водіїв», — повідомив в ході круглого столу керівник управління КНР Департаменту Азії та Тихоокеанського регіону МЗС РК Алмас Сейтакинов.

Він також зазначив, що збільшилося навантаження і на залізничні перевезення внаслідок світового подорожчання морської логістики.

Виходячи з пояснень китайської сторони, представник МЗС назвав основні причини виниклих проблем з перевезеннями вантажів з Казахстану в Китай:

  • посилення урядом СУАР санітарно-епідеміологічних заходів шляхом обов'язкової обробки і дезінфекції контейнерів і вагонів зовні при прибутті на китайську частину пунктів пропуску;
  • посилення перевірки Санслужб Китаю вантажів на наявність COVID-19;
  • скорочення кількості робочих на китайських пунктах пропуску, так як при підозрі на COVID-19 вся зміна робочих направляється на 14-денний карантин;
  • з похолоданням, в зимовий період збільшується час протиепідеміологічної обробки вантажних автомобілів і вагонів на пунктах пропуску;
  • заборона на ввезення мелкотарної продукції, включаючи упаковану в мішки пшеницю та інші зернові культури.

Крім того, також в Казахстані бракує контейнерів для перевезення вантажів у КНР.

Як зазначив заступник голови НВП «Атамекен» Талгат Темірханов, на сьогоднішній день поки немає рішення даної ситуації. Щоб казахстанські експортери та імпортери, чиї вантажі застрягли на кордоні, не потрапили під штрафні санкції за зрив контрактів, їм видають свідоцтва про форс-мажор.