На Ніжинському елеваторі встановлять найпотужний в Україні теплогенератор на твердому паливі

Grain Alliance планує перевести п'яту зерносушарку на альтернативне паливо. На «Ніжинському елеваторі» встановлять український теплогенератор потужністю 16 МВт, аналогів якому в країні немає.

Про це повідомив віце-президент і комерційний директор Grain Alliance Таїр Мусаєв в матеріалі «Як економити газ на елеваторі: методи роботи з зерном і альтернативне паливо. Частина 2» на Elevatorist.com.

Таїр Мусаєв відзначив, це буде найбільший немодульний генератор, який працює на твердому паливі без теплообмінника. В Україні таке обладнання — рекордсмен за потужністю. Зазвичай такі великі теплогенератори на 16 МВт — модульні і складаються з котлів по 8 або по 4 МВт.

«Ми робили дослідження за допомогою іноземних консультантів і прийшли до висновку, що крім України в світі немає виробників теплогенераторів без теплообмінника для зернових великих потужностей. Тому можна пишатися українським виробником. У світі виробляють більш дрібні генератори, або не для зернових, або ж з теплообмінниками. І те, і інше, і третє означає менше ККД або більший ризик при налаштуванні», — розповів керівник.

Таїр Мусаєв каже, що компанія перевела на тверде паливо всі свої зерносушарки, де це було можливо. Поставити теплогенератори в уже існуючу інфраструктуру елеватора непросто, так як обладнання об'ємне і займає велику територію. Всі елеватори, які будуватиме Grain Alliance в майбутньому, однозначно обладнають сушарками на твердому паливі.

Переведення п'ятої зерносушарки на тверде паливо скоротить для компанії споживання газу в кілька разів у порівнянні з роками раніше.

«Ще три роки тому при тому ж обсязі кукурудзи ми споживали близько 3 млн кубів газу в рік. Зараз велика кількість теплогенераторів дасть можливість витрачати менше мільйона кубів газу. Звичайно, це залежить від погоди і вологості кукурудзи, але ми розраховуємо, що відносно попередніх років це буде вже не таке значне споживання газу», — вважає Таїр Мусаєв.