Українська кукурудза дорожчає через затримку прибирання і зростання цін на газ

З початку 2021/22 МР ростуть експортні ціни на українську кукурудзу. Вартість зернової підігрівають кілька факторів.

Про це повідомив Refinitiv Agriculture у Telegram каналі.

Зростанню цін сприяє невелика кількість пропозицій через повільне просування прибирання в Україні та інших країнах Чорноморського регіону (Румунії, Болгарії). Ціни пропозицій з постачання української кукурудзи зросли до 273-275 $/т FOB для поставки в кінці жовтня-початку листопада. Крім того, ціни підігрівають висока вартість сушіння зернової, яка обумовлена ​​подорожчанням енергоресурсів.

«Затримка збирання кукурудзи, а також слабка пропозицію на внутрішньому ринку України змушують експортерів піднімати ціни закупівлі, щоб покрити експортні контракти. Експортні СРТ ціни на українську кукурудзу збільшились 6 $/т за тиждень — до 258-260 $/т», — пише Refinitiv Agriculture.

На 4 жовтня 2021 року в Україні зібрано 6,6% посівних площ під кукурудзою, коли в минулому році цифра доходила до 25%.

Газ на Українській енергетичній біржі подорожчав до рекордно високої позначки. На 6 жовтня середньозважена ціна газу місячного ресурсу в жовтні поточного року склала 28 654 грн за 1 тис. м3.

«З такою ціною газу українські фермери можуть стримувати збір врожаю і залишати кукурудзу в поле для сушіння в природних умовах, щоб трохи знизити свої витрати на доопрацювання зерна. Це можливо і економічно доцільно до середини жовтня»,  — зазначив один український фермер.

Ситуація з відвантаженнями кукурудзи ускладнюється через заповнення українських портових елеваторів пшеницею і ячменем. Деякі компанії сформували запаси зерна в очікуванні підходу судів, а також на випадок продажу для покриття палаючих контрактів.

«Нові обсяги кукурудзи просто нікуди складувати», — сказав один трейдер з Києва.