ТОП компаній США з найбільшими елеваторними потужностями

Елеватор компанії Heartland Co-op в США. Джерело: сайт компанії

Територія сільськогосподарських земель США в 10 разів більша, ніж в України до повномасштабного вторгнення. Об’єми зберігання зерна, відповідно, також на порядок більші. Розглянемо потужності найбільших американських компаній, які займаються зберіганням та переробкою зерна в Північній Америці. До речі, деякі з них мають елеватори і в Україні, і навіть досі — в росії.

Загальний обсяг елеваторних потужностей в США

Загалом потужності зберігання зерна в США сягають фантастичних об’ємів. У виданні Grain and Milling їх поділяють на фермерські елеватори та потужності, які належать компаніям. Дослідники посилаються на дані USDA за 2022 рік, та наводять такі загальні числа:

≈ 570 млн т — фермерські потужності зберігання,

≈ 510 млн т — об’єми зерносховищ компаній поза фермерством.

Величини переведені з бушелів в тонни (по пшениці), тому є приблизними. 

Далі наведена перша десятку компаній США з найбільшими елеваторними потужностями за статистикою видання Grain and Milling 2024. Дослідники зазначили, що порахували не лише елеваторні потужності, а й місткості переробних підприємств та орендовані ємності.

10 місце — Heartland Co-op

Кооперативна компанія Heartland Co-op займається трейдингом і має 72 елеватори в трьох штатах, 7 перевантажувальних терміналів та один річковий. Загалом потужність зерносховищ кооперативу складає приблизно 7 млн т

Цікавий факт: Heartland co-op підтримує студентів, що вивчають сільське господарство. Кожен фермер, який продає зерно за допомогою кооперативу, може віддати частину свого доходу на розвиток освіти та кар’єри майбутніх фермерів. Кошту йдуть в Iowa FFA Foundation — найбільшу в США організацію для студентів, які вивчають агрогалузь.

Елеватор компанії. Джерело: офіційний сайт Heartland Co-op

9 місце — Attebury Grain

Компанія Attebury Grain займається зберіганням, торгівлею та логістикою зерна, продажем добрив, виробництвом насіння та кормів. Працює з 1954 року. Attebury Grain зараз використовує 78 зерносховищ у 2 штатах, на яких одночасно можна зберігати 7,16 млн т зерна. Також в компанії є 12 перевантажувальних терміналів.

Цікавий факт: Компанія Attebury Grain використовує сучасні технології аналітики даних для оптимізації роботи. За допомогою спеціально розробленого сервісу працівники компанії отримують реальні дані про запаси та якість зерна по силосах, про витрати та доходи компанії тощо. Також Attebury Grain прагне відійти від використання паперових накладних.

Елеватор компанії. Джерело: сайт Attebury Grain

8 місце — Scoular 

Велика міжнародна The Scoular Company з головним офісом у США займається зберіганням, продажем та переробкою зерна, а також логістикою. Scoular працює ще з 1892 року. 

Елеваторні потужності компанії у США складають орієнтовно 7,3 млн т — це 73 зерносховища3 портових термінала та 15 перевантажувальних хабів. В складі Scoular є і 10 переробних заводів. Крім цього, в компанії також є потужності зберігання зерна в Китаї, Таїланді, Малайзії, які не враховуються в цю статистику.

Цікавий факт: Scoular є одним з найбільших експортерів сої з США, який постачає більше 200 мільйонів бушелів сої (приблизно 8 млн т) на рік в 30 країн світу. Також компанія Scoular розробляє та виробляє інноваційні продукти на основі рослинних білків з високим вмістом клітковини, білка та пребіотиків.

Елеватор Scoular. Джерело: сайт компанії

7 місце — NEW Cooperative Inc.

NEW Cooperative Inc. — це сільськогосподарська кооперативна організація, яка надає послуги зі збирання врожаю, виробляє корми, добрива, насіння, засоби захисту рослин, займається трейдингом. 

Кооператив має 56 зерносховищ та портовий термінал загальною потужністю близько 7,5 млн т зберігання.

Цікавий факт: NEW Cooperative має два переробні заводи. На одному виготовляють етанол з потужністю 150 млн галонів на рік, а на іншому — 50 тис. т кукурудзяного білку.

Будівництво нового млина та елеватора компанії у 2021 році. Джерело:X(Twitter) NEW Coop

6 місце — The Andersons Inc.

The Andersons — американська агрокомпанія, заснована в 1947 році. Займається трейдингом агропродукції, зберіганням зерна, логістикою, виробництвом кормів. The Andersons має офіси по всьому світу, а в Північній Америці працюють 77 елеваторів компанії, на яких можна одночасно зберігати приблизно 7,8 млн т зерна. Також в компанії є 3 портові та 37 перевантажувальних терміналів.

Цікавий факт: The Andersons має 5 заводів з виробництва етанолу загальною потужністю 575 мільйонів галонів (близько 270 млн літрів, — прим. ред.) на рік. Компанія також виробляє кукурудзяний білок, кукурудзяну олію та крохмаль.

Елеватор компанії. Джерело: X (Twitter) The Andersons Inc.

5 місце — CGB Enterprises

CGB Enterprises займається трейдингом товарів комодітіз, зберіганням зерна та переробкою сої, вантажними контейнерними перевезеннями, має власний вантажний флот. CGB Enterprises працює на 113 елеваторах загальною потужністю близько 11,3 млн т.

Цікавий факт: CGB Enterprises має 58 зернових потужностей з доступом до річкової логістики. Зерно та продукцію активно перевозять баржами.

Потужності компанії. Джерело: X (Twitter) CGB Grain

4 місце — Viterra USA Holdings

Це дочірня компанія Viterra, яка є одним з найбільших агробізнес-операторів у світі. Viterra USA Holdings займається торгівлею зерновими, олійними, бобовими культурами, рисом, цукром, оліями та іншими сільськогосподарськими продуктами, а також виробництвом тваринних кормів.

В Північній Америці працює 83 зерносховища Viterra USA Holdings на понад 11,5 млн т одночасного зберігання.

Компанія Viterra також має активи в Україні: завод з переробки сої в Харківській області, елеватори, зернові та олійні термінали в Одеській та Миколаївській областях.

З липня 2023 року компанія Viterra вирішила припинити діяльність в росії через повномасштабне вторгнення рф в Україну.

«Після тривалого моніторингу ситуації протягом останнього року Viterra дійшла висновку, що її діяльність у росії більше не відповідає довгостроковому напрямку компанії. Ми оцінюємо варіанти передачі нашого бізнесу та активів в росії новим власникам», — зазначили в заяві компанії.

Цікавий факт: Viterra належить швейцарській компанії Glencore та входить в перелік найбільших експортерів зерна у світі. Продукцію постачають в США, Канаду, Мексику, Бразилію, Аргентину, Уругвай, Парагвай, Європу, Азію та Африку.

Елеватор компанії в США. Джерело: інстаграм Viterra_us

3 місце — Cargill

Cargill — це американська харчова корпорація, заснована в 1865 році. Це найбільша приватна компанія в США за обсягом доходів у 2023 році. Компанія пропонує різноманітні продукти та послуги в секторах торгівлі сировиною, відновлюваних джерел енергії, кормів. В США працює 196 зерносховищ компанії. Загальна потужність зберігання зерна на них складає приблизно 15 млн т.

В Україні Cargill працює з 1991 року. Активи компанії складаються з комбікормового заводу, двох елеваторів, зернового термінала Neptune, а також з олієекстракційного заводу, який зараз в окупації на Херсонщині. 

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Cargill не повністю вийшла з російського ринку. В березні 2022 року пресслужба компанії зазначала, що Cargill не буде згортати свою роботу в межах країни-агресора, оскільки «їжа є основним правом людини і ніколи не повинна використовуватись як зброя. Цей регіон (рф, — прим. ред.) відіграє важливу роль у нашій глобальній продовольчій системі та є найважливішим джерелом ключових інгредієнтів для основних продуктів харчування, таких як хліб, дитячі суміші та пластівці». 

На момент вторгення рф в Україну компанія Cargill мала 2500 співробітників в росії, а за даними Єльського університету, об’єм інвестицій компанії в рф склав $1,1 млрд. У лютому 2023 року в Cargill зазначили, що компанія припинила нові інвестиції в рф та не буде експортувати зерно з рф у 2023/24 МР.

Цікавий факт: Cargill першою у світі почала визначати якість зерна в лабораторії, яку створили в 1922 році. Загалом в той час якість зерна оцінювали на вигляд і запах, але в Cargill почали робити зі зразків пшениці борошно та тісто, оцінювали його еластичність. Цікаво, що навіть в середині компанії не всі вірили у значущість лабораторії, проте з часом лабораторні дослідження якості зерна дали Cargill перевагу над конкурентами.

Елеватор Cargill. Джерело: ютуб-канал Richard Peplow

2 місце — CHS Inc.

CHS — це американська кооперативна організація, яка займається торгівлею зерновими, олійними, бобовими культурами, добривами, харчовими продуктами. Кооператив заснували в 1931 році, і зараз він є найбільшим в США за обсягом доходів. Також CHS — один з найбільших експортерів зерна у світі. Компанія обслуговує близько 600 тис. фермерів в США та в понад 100 інших країнах світу. 

В США кооператив володіє 230 зерносховищами загальною потужністю понад 17 млн т. Також у них є 5 портових та 6 річкових потужностей для перевантаження, і діє 5 переробних заводів.

В Україні компанія працює під назвою «CHS Україна» з 2008 року. Вона займається експортом зерна. До повномасштабного вторгнення щорічно компанія експортувала близько 1 млн т зернових та інвестувала в портові потужності в Одесі. 

В компанії нема представництв в рф.

Цікавий факт: CHS щороку продає понад 52 млн т зернових і олійних культур у більш ніж 65 країнах. У 2022 фінансовому році загальний дохід компанії склав 47,8 мільярда доларів.

Потужності CHS Inc. Джерело: офіційний сайт компанії

1 місце — ADM

Компанія ADM — одна з найбільших у галузі харчових технологій. Компанія працює з 1902 року, а зараз виробляє харчові продукти, добавки, напої, корми для тварин. Також ADM є провідним виробником біоетанолу і біодизелю. Зараз компанія має понад 31 тисячу співробітників в понад 170 країнах. 

Для потреб компанії та клієнтів ADM в США діє 369 зерносховищ. Загальна потужність для зберігання зерна складає більш як 18 млн т. Компанія володіє також перевантажувальними потужностями: 7 портових, 37 річкових терміналів та 49 логістичних хабів.

Компанія має потужності в Україні: три елеватори та ОЕЗ загальним об’ємом майже 200 тис. т, а також портовий термінал в Одесі з місткостями зберігання на 210 тис. т.

ADM повністю не вийшла з рф після повномасштабного вторгнення. У березні 2022 року в компанії заявили, що скорочують операції, які не пов’язані з виробництвом і транспортуванням основних харчових продуктів та інгредієнтів. В дослідженні KSE Institute зазначається, що зерновий трейдер ADM зважує варіанти виходу з основного російського бізнесу.

Цікавий факт: Компанію заснували в 1902 році, починали з переробки льону. Через 50 років ADM мала вже власні екстракційні заводи та млини, працювала за кордоном і виробляла понад 700 продуктів. У 2023 році ADM посіла 35 місце в рейтингу Fortune 500 найбільших корпорацій США. В історії компанії також були скандали, про однин з них зняли фільм «Інформатор!» (2009) з Меттом Деймоном в головній ролі. Історія стосувалася фіксації цін на лізин в середині 90-х років.

Потужності компанії. Фото: X (Twitter) ADM

Підготувала Олена Гайдук, Elevatorist.com