Серпень 2023: Нічні атаки на порти та будівництво нових елеваторів

Серпень 2023 року в історії України залишиться періодом, коли ворог почав активно нищити портові елеватори та зернову інфраструктуру Дунаю. Постраждали термінали та перевалочні потужності кількох агрохолдингів. Під обтріли суттєво потрапили елеватори «Кернела». Але є і позитивні тенденції — всередені країни продовжується будівництво мережі зерносховищ та переробних виробництв. Про все по черзі.

Атаки на зернові термінали та елеватори

Після блокування зернового коридору єдиним водним шляхом для експорту агропродукції в Україні залишились порти Дунаю. Тому вони стали мішенню для ворожих обстрілів. Росія вже навіть не прикривається своїми початковими легендами про мету «СВО» — просто ницо нищить економіку нашої країни і перекриває всі можливі експортні «вікна» для українського зерна.

У серпні 2023 року була серія атак на порти Одеси, Рені та Ізмаїла.

«Росія системно б’є по зерновим ємностям і складам для зупинки агроекспорту. Лише за цю ніч (23 серпня, прим. ред.) на 15% була знижена експортна потужність порту Ізмаїл, до цього був порт Рені і 35 тис тонн знищеного там зерна. Сьогодні вже 8 за рахунком атака на портову інфраструктуру після виходу Росії з Зернової ініціативи. Загалом за місяць атак на порти знищенно 270 тис тонн зерна»,— повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Всі атаки були відчутними зокрема для агрохолдинга «Кернел». Там підрахували, що на відновлення власної зернової інфраструктури компанії знадобиться $20 млн і до 12 місяців часу. У агрохолдинга 6 серпня 2023 року постраждав від обстрілів елеватор в Хмельницькій області. Були знищені склади об'ємом одночасного зберігання 21 тис. тонн та авторозвантажувальне обладнання. Крім того, зазнали пошкоджень сховища обʼємом 44 тис. т, сушарки та адміністративні будівлі.

16 серпня російські безпілотники завдали серйозної шкоди всім зерносховищам, що належать зерновому терміналу Групи в порту Рені. Цей штурм також призвів до знищення цінного вантажного обладнання.

Згодом, 24 серпня «Кернел» втратив склади перевантажувального терміналу рослинної олії обсягом одночасного зберігання 6 тис. т. Були також пошкоджені залізничні приймальні ємності та трубопроводне обладнання. Крім того, розлито та втрачено майже тисячу тонн соняшникової олії.

Як відомо, попередньо у липні росіяни обтстріляли зерновий термінал агрохолдингу «Кернел» у порту Чорноморськ. 

Під час атаки дронів-камікадзе 16 серпня на порт Рені постраждав не тільки «Кернел», були зруйновані інші об'єкти, що знаходяться на території порту, зокрема будівля старого елеватора, частина силосів та складів для зберігання зернових трьох портових операторів. Також під обстріл в ту ніч потрапив новий склад під зерно, який мав ось-ось мав би запрацювати.

В цю ніч було знищено 35 тис. тонн сільгосппродукції, яка зберігалася на припортових складах. 

В ніч на 23 серпня 2023 року ворог атакував також порт Ізмаїл. Знищено 13 тис тонн зерна.

Пошкоджень зазнали одразу кілька приватних зернових терміналів та складів, серед них «Бессарабська» філія агрохолдингу «НІБУЛОН». На щастя, термінал постраждав незначно, і швидко відновив роботу.   

Голова Одеської ОДА Олег Кіпер, коментуючи обстріл в ніч на 23 серпня, поінформував, що «було влучання по виробничо-перевантажувальних комплексах, де спалахнула пожежа, загальною площею 700 м². Станом на 6 ранку вогонь було локалізовано». 

На жаль, напади на портову інфратруктуру не припинилися і у вересні. 6 вересня ворог 3 години атакував Ізмаїльський порт. Загинула людина, пошкоджені об'єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктури: елеватори, адміністративні будівлі, агропідприємства.

Обстріл з пошкодженням елеватора стався і 7 вересня.  

Зерносховища будують і відновлюють

Вони нищать, ми будуємо та відновлюємо. Нарощувати потужності зберігання зернових та олійних сьогодні для агаріїв один із способів застрахуватися від втрат. Розраховувати на швидкий експорт вже не доводиться, тож потрібні ємності для зберігання врожаю, щоб поступово його реалізовувати.  

Зараз відомо про будівництво кількох елеваторів. У Черкаській області зводять зерносховище загальною потужніст одночасного зберігання 24 тисячі тонн.

У Вінницькій області добудовують новий елеватор загальною ємністю зберігання 22 тисячі тонн.

В Чернігівській області на маршрутному елеваторі триває монтаж силоса діаметром 32 м виробництва KMZ Industries. Це третій силос такого обсягу на цьому підприємстві. Там також частково залишалися склади підлогового зберігання, але поступово їх заміняють метелавими ємностями.

Ще одне зерносховище компанія будує в Тернопільської області. Елеватор належить компанії  «Агрон». Загальний обсяг зберігання становить 10 481 куб. м.

В той же час на Київщині з'явитья елеватор з обладнанням «ЛУБНИМАШ». Вже змонтований хопер з діаметром 7,3 метра та об'ємом 500 м³, і зараз активно будується ємність для основного зберігання діаметром 18,3 метра і об'ємом понад 4000 м³. Силос зможе вмістити 3000 тонн зернових культур.

Ця ж компанія встановлює силоси на одном з елеваторів Полтавської області. 

Міжнародна організація USAID теж включилася у підтримку українських аграріїв. Вона профінансує будівництво та модернізацію 15 елеваторів в Україні за програмою субгрантової підтримки. Один з проєктів — будівництво елеватора потужністю 45 тис. т одночасного зберігання на Рівненщині, на який надають грант в розмірі 60% від вартості будівництва.

Надалі USAID планує запустити програму підтримки переробних потужностей. По ній вже відібрали 10 компаній, з якими підписують субгрантові угоди. В планах організації співпраця з 20 такими компаніями.

Вже запрацював новий елеватор на Волині. Загальна потужність одночасного зберігання — 50 тис. тонн зерна.

В той же час відновлюють свою роботу і пошкоджені зерносховища. Зокрема компанія «НОВААГРО», яка володіє мережею елеваторів на Харківщині, за короткий термін відновила після обстрілів і масштабних руйнувань два елеватори  «Шевченківський» та «Граківський»  і розпочав там приймання зерна. На підприємствах провели значні ремонти.

«НІБУЛОНу» вдалося частково відновити роботу «Зеленодольської філії». Щоправда після підриву Каховської ГЕС водосховище обміліло, відвантаження зерна на воду з елеватора неможливе. Зараз він працює в режимі лінійного, а не річкового.

Будівництво індустріальних парків

У серпні продовжувалося будівнцтво індустріальних парків. Стало відомо про три проєкта. Цікаво, що географія цих парків досить розгалужена. На Закарпатті з’явиться «ФРЕНДЛІ ВІНДТЕХНОЛОДЖІ», який серед іншого буде займатися переробкою.

Одеська обласна рада збирається створити індустріальний агротехнопарк «Буджак» на території Ізмаїльського району. Проєкт мають намір реалізувати у 2024 році. Там планують організувати зберігання, переробку та оптові продажі. Основна мета даної ідеї — розбудова ланцюга доданої вартості з фокусом на більш глибоку переробку продукції для національного та закордонного ринку.

Акцент на знову ж таки на агропереробці зроблять в технопарку Volia Agri-Food Park Vinnytsia, що побудуєть на Вінничині. За словами ідеолога та інвестора першого в Україні агрохарчового парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia Бориса Шестопалова, індустріальний парк стане ядром майбутньої екосистеми харчової долини Volia в країні. Він буде спеціалізуватися на виробництві проміжної та кінцевої продукції харчової промисловості, наданні спеціалізованих послуг, проведенні досліджень та розробок в агрохарчовій сфері.

«Створення нових індустріальних парків спрямовано на розвиток переробної промисловості, підтримку українського експорту, створення нових робочих місць та наповнення місцевих бюджетів. Таким чином Уряд стимулює відкриття нових підприємств, які будуть виробляти продукцію з високою доданою вартістю, що, в свою чергу, буде сприяти росту економіки та експортного потенціалу України»,— пояснила перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

У Реєстрі налічується вже більше 60 таких промислових майданчиків. 

Інна Воробйова, Elevatorist.com