Суд арештував зерно на понад 80 млн грн на терміналі Олімпекс

Суд наклав арешт на понад 33 тис. тонн кукурудзи, 11 тис. тонн пшениці та інше зерно, що зберігалося на терміналі «Олімпекс Купе Інтернейшнл» в Одеській області. Це відбулося в рамках кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків на суму майже 81 млн грн. 

Про це пише Судноплавство, посилаючись на УНН.

Згідно з рішенням суду, «Клопотання прокурора — задовольнити частково. Накласти арешт на майно, вилучене 7 червня 2024 року на зерновому терміналі «Олімпекс Купе Інтернейшнл», теперішнє місце здійснення господарської діяльності «Аттолло Гранум»…».

Слідчий суддя також арештував товарно-транспортні накладні експортера «Афторкс» та замовника «Тріпл Трейдінг» на 18 аркушах. Крім того, під арешт потрапили 29 морських контейнерів, заповнених пшеницею, понад 33 тис. тонн кукурудзи та понад 11 тис. тонн пшениці.

Детектив Бюро економічної безпеки під час засідання зазначив, що транспортування зерна на термінал «Олімпекс» здійснює ДП «Степове». За його словами, під час обшуку керівник «Аттолло Гранум» відмовився надати документи, які б підтверджували право власності на продукцію.

Слідство також встановило, що директор «Афторкс» є фіктивним, оскільки за грошову винагороду перереєстрував товариство на своє ім’я і фактично не має відношення до господарської діяльності підприємства.

Детективи вважають, що службові особи «Аттолло Гранум» навмисно не надали інформацію про власників вилученої продукції, хоча мали листування з особою, яка контролює ДП «Степове».

Адвокат «Аттолло Гранум» під час засідання повідомив, що першим власником сільськогосподарської продукції була компанія «Ферко», яка належить одеським бізнесменам Сергію Грозі та Володимиру Науменку, але підтверджуючих документів захисник надати не зміг.

Слідчий суддя зазначив, що кримінальне провадження стосується подій не лише 2021-2023 років, а й охоплює обставини, пов’язані з діяльністю невстановлених осіб, які використовували реквізити «ризикових» суб’єктів господарської діяльності: «Афторкс», «Тріпл Трейдінг», «ТЕО» у період з 2024 року до теперішнього часу. Вони безпідставно вносили до офіційних документів недостовірні відомості щодо виробника та/або постачальника сільськогосподарської продукції, щоб уникнути сплати податків в особливо великих розмірах та сприяти цьому іншим суб’єктам господарської діяльності.

Ці дії призвели до ухилення від сплати податків на суму 80 921 808 грн.