Експерт роз'яснив не очевидні вимоги до бронювання працівників

Деякі вимоги до бронювання працівників та отримання статусу підприємства критичного для економіки не прописані взагалі, а деякі сформульовані не достатньо чітко. Наприклад, те, що всі військовозобов’язані, що подаються на бронювання, мають оновити свої дані.

Про такі вимоги розповів адвокат, управляючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован.

  • Всі військовозобов’язані, які подаються на бронювання, повинні оновити свої дані.
«Маємо вже не один прецедент, коли у бронюванні відмовляють саме через відсутність оновлення. Найгірше, що відмовляють не конкретним працівникам, які не виконали свій обов’язок, а всьому списку», — зазначив експерт.
  • Дані щодо прийняття на роботу, звільнення, призупинення та відновлення трудових договорів необхідно подавати в Пенсійний фонд вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, але тільки компаніям, які визнані критичними для економіки. 
Компанію можуть позбавити зазначеного статусу, якщо вона перестане відповідати хоча б одному критерію, наприклад середній кількості працівників, якщо він застосовувався.
  • Щодо розрахунку середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників. У своїх листах Мінекономіки посилається на розрахунок даного критерію згідно п. 4.1.2 Наказу Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 року N 5 «Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати».
«Додатково звертаємо увагу, що при розрахунку середньої кількості в еквіваленті повної зайнятості необхідно враховувати також положення пунктів 4.1. та 4.4.1. Наказу Державного комітету статистики України від 28 вересня 2005 року N 286 «Про затвердження Інструкції зі статистики кількості працівників», — зазначив Анатолій Косован.