В Україні загальні елеваторні потужності зараз становлять близько 50 млн т — Elevatorist.com

Загальні елеваторні потужності в Україні зараз становлять близько 50,384 млн тонн. Вони досягли майже довоєнного рівня. Тоді ці цифри сягали близько 56 млн млн т.

Про це на Agro Ukraine Summit 2024 розповіла журналіст Elevatorist.com Майя Муха.

«Додалося близько 2,002 млн тонн нових обсягів, втрачено 641 тис. тонн та 112 елеваторів пошкоджено чи зруйновано на Одещині. Загалом по країні працює 1649 елеваторів та терміналів. Найбільше втратили елеваторних потужностей на сході та півдні країни»,— повідомила експерт.

В Харківській області зруйновано та пошкоджено 500 тис. тонн, добудовано за роки вторгнення лише 10 тис. тонн.

Дані по Луганській та Донецькій областях наразі відсутні.

В Південному регіоні за офіційними даними втрачено 141 тис. тонн зберігання, ще 112 об'єктів, даних про обсяги зберігання яких відсутні, зруйновано чи пошкоджено обстрілами. За роки бойових дій в регіоні побудували складів на 100 тис. тонн зерна.

Дані по Херсонській та Запорізькій областях також відсутні. Незважаючи на великі втрати, в цілому обсяги одночасного зберігання в країні балансують майже на довоєнному рівні. Побудовано складів на більше як 2 млн тонн, лише в Центральному регіоні додали майже 910 тис. тонн зберігання.

Крім всього іншого, аграрії зараз активно користуються полімерними рукавами. Як зазначив, комерційний директор «Планета Пластик» Олександр Пех, тільки на їхньому підприємстві на складах зараз лежить 10 тисяч рукавів, що потенційно можуть вміщати 2 млн тонн зерна.

«Тому в цілому проблем із потужностям зберігання зараз в Україні немає», — підсумовує Майя Муха.