Серед директорів швейцарської GNT Europe є власник бізнесу в рф

Серед директорів швейцарської компанії GNT Europe SA є Міхаіл Іпатов, що має звʼязки з росією. Згідно швейцарських реєстрів Іпатов входить в менеджмент GNT разом з власником Душаном Денічом.

Про це пише Latifundist.com.

Аналіз відкритих джерел показав, що Іпатов має звʼязки з низкою російських компаній.

Зазначається, що з 2020 року Іпатов є керуючим партнером російської школи програмування Algorithmics Central Europe.

«За даними з польського реєстру, співвласником школи є Міхаіл Іпатов. Іпатов у 2022-ому відкрив Algorithmics ще й в Чехії та Швейцарії. Є в «Алгоритмики» і зв’язок з дуже близьким до владіміра путіна підсакційним мільярдером Владіміром Потаніним. Його компанія Winter Capital раніше вклала в школу $10 млн інвестицій», — йдеться в матеріалі.

Московська компанія ООО «АЛГОРИТМИКА», директором та акціонером якої є Андрій Лобанов, тільки за 2022 рік сплатила податків на десятки мільйонів рублів. Компанія перебуває під санкціями в Україні.

Сам Андрєй Лобанов — громадянин рф, бізнес-партнер Міхаіла Іпатова, Генеральний директор Algorithmics. Засновник, співвласник, посадова особа російських компаній «Алгоритмика».Перебуває під санкціями в Україні. 

Algorithmics та Іпатов фігурують у розслідуванні Bihus.Info щодо низки пов’язаних з росіянами бізнесів, які продовжують працювати в Україні та Європі, намагаючись усіляко «відмежуватися» від зв’язків з країною-агресором.

За словами самого Лобанова Algorithmics  працює в 90 країнах, виторг від партнерської мережі у 2023 році складе від 1 млрд 300 млн до 2 млрд рублів.

«Іпатов народився в росії і є партнером Лобанова по бізнесу, хоча й, судячи з його Фейсбуку, живе за кордоном. На сайті польської Algorithmics також вказана приналежність до кіпрської компанії RUFFELL HOLDING LIMITED, яку ми ще зустріли в школах, наприклад, Чехії та Греції. Співвласником кіпрської структури вже є особисто росіянин Андрєй Лобанов», — йдеться в повідомленні.

Донедавна кіпрська компанія RUFFELL HOLDING LIMITED була засновником російської ООО Алгоритмика, яка перебуває під санкціями в Україні. Михайло Іпатов також є генеральним директором Flex Databases — компанії, зареєстрованої у Чеській Республіці.

Відповідно до даних Реєстру, усіма акціонерами компанії до недавнього часу був ряд осіб, місцем реєстрації яких також є російська федерація.

Контекст: У грудні 2022 року спалахнула публічна юридична суперечка між GNT Group та її кредиторами — АСР та Innovatus Capital Partners. Конфлікт також стосувався зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл».  Innovatus Capital Partners звинуватила в шахрайстві GNT через, нібито, втрату зерна на суму в $25 млн.
У GNT відкинули такі звинувачення та вважають дії кредиторів спробою рейдерського захоплення бізнесу. Кредитори розпочали процедуру банкрутства термінала.
У січні 2023 року суд Англії арештував активи Сергія Грози та Володимира Науменка, власників компаній GNT Group і Olimpex Coupe International, яким належить зерновий термінал в Одесі.