Галузь переробки олійних ризикує зупинитись через брак кадрів

Олійно-жирова галузь через війну втрачає унікальні висококваліфіковані кадри, яким важко знайти заміну. Через це є ризик зупинки окремих підприємств. 

Про це йдеться у матеріалі Elevatorist.com «Дефіцит кваліфікованих кадрів для ОЕЗ руйнує передову галузь нашого АПК».

Наприклад, на «Запорізькому ОЕЗі» компанії «ОптімусАгро Трейд» за штатним розкладом має працювати близько 600 працівників, зараз залишилось 500 фахівців. 50 людей мобілізували, дехто вже загинув. Є люди, які звільняються самі, щоб не підпасти під мобілізацію.  

Набільший дефіцит таких професій:

  • Слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики
  • Інженер-електронік
  • Апаратник-екстракторник
  • Електромонтер по ремонту та обслуговуванню електрообладнання
  • Апаратник гідратації

На сьогодні під мобілізацію підпали працівники всіх основних виробничих професій ОЕЗів: електромонтери, спеціалісти котельного цеху, майстри теплоелектроцентралі, апаратники гідратації, вантажники, майстри змін. 

Всіх цих співробітників дуже мало на ринку праці. Крім того при наборі людей на роботу на ОЕЗ існує ще одна складність — всі робочі місця на виробництві ідуть з роботою на висоті. А це — окремий допуск для виконання таких робіт

«Неможна швидко замінити спеціаліста, навіть, якщо людина прийшла і готова навчатися. Фахівця вчили декілька років», — розповідають нам на одному з підприємств.

В компанії говорять, якщо зараз ОЕЗи в Україні втратять ще хоча б 10% штату, то на заводах не зможуть підготувати заміну персоналу і якісно закрити виробничі процеси. Провідна галузь вітчизняного АПК може зупинитись, що дуже боляче відобразиться на економіці країни, яка й без того виснажена війною.