Зараз в Литві не бачать ознак каруселі українського зерна, про яку заявляли поляки

Підозри, що українське зерно, завезене з Польщі до Литви, відправляється назад або переробляється, а потім знову експортується як литовська продукція, видаються безпідставними. Однак планують додатково перевірити кількість задекларованих вантажів з Польщі.

Про це сказав міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас, пише LTR.

«Якщо звести всю тему до зернової каруселі, в чому звинувачують Литву — до речі, це звинувачення лунає і на адресу Німеччини, і тоді виникає питання — якщо це є, то було б частиною контрабанди, в будь-якому випадку, це незаконна дія, — були б ознаки, а ми не бачимо цих ознак ні з нашого боку, ні з польського боку», — сказав міністр.

Він додав, що контрабанда, тобто фальсифікація документів, не є вигідною: ризик високий, а співвідношення обсяг/ціна — низьке.

«Економічної логіки в цьому не варто шукати», — додав Кястутіс Навіцкас.

За його словами, все ж литовці і поляки хочуть перевірити, чи однакова кількість задекларованого зерна, що перевозиться з України до Литви через Польщу.

Кястутіс Навіцкас також зазначив, що українська пшениця, що постачається до Литви, становить менше 1% від литовського врожаю культури.

Нагадаємо, польські фермери готуються до блокади на прикордонному переході з Литвою. Очікується, що блокада триватиме близько тижня. Минулого вівторка польські фермери розпочали нову хвилю протестів, заблокувавши близько 100 доріг, що ведуть до кордону з Україною.