Польські фермери хочуть заблокувати кордон з Литвою через українське зерно — ЗМІ

Протестувальники у Польщі мають намір заблокувати найважливіший пункт пропуску на кордоні з Литвою (Будзіско). За їх словами, через Литву в Польщу завозять українське зерно. Протест має розпочатися в п'ятницю 1 березня і триватиме тиждень.

Про це пише Wiadomosci.

Польський фермер стверджує, що українське зерно завозять в Литву, а потім на територію Польщі, і тут воно вже не відстежується.

«Ми хочемо перешкодити явищу, яке називаємо «зерновою каруселлю». Українське зерно потрапляє в провінцію Люблінську або Підкарпатську як транзит через нашу країну. Це дозволено попри ембарго. Далі машина прямує до Литви. Після перетину польсько-литовського кордону транспорт більше не відстежується польськими службами. Потім вантажівка із зерном повертається на кордон і змінює документи. Вантаж стає суспільним товаром, який вільно потрапляє в країну», — каже координатор блокади, фермер Кароль Пєчинський.

За його словами, таким чином відбувається обхід ембарго, яке Польща запровадила 15 вересня на імпорт зерна з України.

Польські фермери вимагають приєднання Литви до транзитної програми ЄС. Тоді українське зерно відправлятиметься в Клайпедський порт, а потім кораблями експортуватиметься на ринки за межі ЄС. Це головна вимога щодо блокування польсько-литовського кордону.

«Ймовірно, до протесту в Будзіско приєднаються й фермери з Литви. Частина зерна вилилася на їхній ринок, і очікується, що вони також постраждають від падіння цін. За словами активістів AgroUnia, акція проти зернової каруселі відбудеться також у Німеччині», — йдеться в матеріалі.