Експортерам економічно не вигідно повертати зерно в Польщу з інших країн — трейдер

У Польщі стверджують, що українські експортери везуть зерно транзитом у треті країни, а потім вертають на польський ринок. Проте це економічно не вигідно, оскільки тягне за собою додаткові витрати, як мінімум від $40/т. До того ж ціни на зерно в Польщі нижчі, ніж, наприклад, в Німеччині, тому в поверненні зерна після всіх витрат на логістику нема ніякої логіки.

Таку думку висловив розповів засновник трейдингової компанії «Агроойлтрейд» Сергій Орловський на ютуб-каналі Latifundist.com.

Трейдер розповів про економіку експорту на прикладі кукурудзи, яку купили на кордоні вже завантажену за ціною $140-145/т. Вартість подальшої логістики наступна:

  • Перевантаження зерна на польській стороні в автомобілі або в європейські вагони коштує $12-25/т. Тому додаємо до ціни кукурудзи середні $15-17.
  • Далі доставка до Німеччини. Поїзд коштує від €45 до 60 залежно від класу: зерновози і хопери дорожчі, напіввагони дешевші.

«Коли зерно прибуває в Німеччину, ідуть процедури розмитнення. Там вже нема транзиту. Виїжджає комісія, чітко відбирає зразки, приїжджає орган на кшталт нашої держспоживслужби, контроль, ветеринари відбирають зразки. Після проведення аналізів вони дають відповідь, підходить чи не підходить, а потім це зерно розмитнюється. Тоді вже ми його можемо продавати або доставляти за контрактом», — розповів Сергій Орловський.

Разом з витратами на логістику кукурудза в середньому коштує $210/т навіть без вивантаження.

«Повернути зерно в Польщу знову буде коштувати не менше $40 доларів. Але польський ринок не прийме товар по $260, тому що в Польщі зерно дешевше, ніж в Німеччині. Основний ринок збуту для польського збіжжя — це Німеччина. Загалом Польща портами завжди менше відвантажувала, дуже багато возили поїздами, автомобілями на німецький ринок. Тому ці, скажімо так, зауваження, ці заклики польських політиків, що наше зерно їде до Німеччини, потім вертається в Польщу, — для мене взагалі абсурдно. Це політична маячня, інакше назвати не можна», — зазначив трейдер.

Нагадаємо, польські фермери хочуть заблокувати кордон з Литвою через, як вони заявляють, «зернові каруселі» з українською агропродукцією.