На програму по компенсації вартості відчизняної сільгосптехніки в Українї виділять 1 млрд грн

Надія Бігун
Джерело фото: Elevatorist.com

В 2024 році в Україні відновиться програма «кеш-беку» на сільгосптехніку. На неї планують виділити 1 млрд гривень. 

Про це на форумі «AGRO UKRAINE SUMMIT: тренди та інновації у вирощуванні, зберіганні, переробці» розповіла заступниця міністра економіки України Надія Бігун, пише Elevatorist.com.

«Ми дивилися на аналітику, бачили, як ця програма позитивно вплинула на сільгоспмашинобудування. Коли вона стартувала в 2017 році, в ній брали участь приблизно 40 виробників сільгосптехніки. Станом на 2021 рік їх в програмі було вже понад 200. Відповідно відновлення цієї програми і бюджет в 1 млр грн, який буде спрямований на виконання ці.ї програми, сподіваюсь, що дуже допоможе з одного боку фермерам, з іншого — машинобудівникам»,— говорить Надія Бігун.

За її словами, машинобудування — це одна з найбільш ємних галузей, яка створює одну з найвищих доданих вартостей з точки зору ВВП.

Окрім цієї програми, для аграріїв доступна кредитна програма 5-7-9. Як сказала Надія Бігун, половина кредитних портфелів у цій програмі належать аграріям.

Вона також розповіла про програму для стимулювання переробки.

«Програма на переробку — це можливість взяти 8 млн гривень на обладнання для переробки продукції. В минулому році було видано понад 650 таких грантів, в цьому планується видати 1 тис. грантів. Скоро відкриється можливість у Дії подати заявку. По попередньому періоду 45% всіх грантів на переробку були взяті на агропереробку»,— зазначила заступниця міністра.