У Болгарії не вистачає соняшнику

Сьогодні в Болгарії не вистачає соняшнику, саме тому до протестів готуються виробники соняшникової олії. Причина дефіциту соняшнику — припинення українського імпорту.

Про це пише видання Бургас.

«Нам потрібен постійний потік соняшнику, тому що потужності, які ми маємо, вдвічі перевищують вироблену сировину. Ми протестуємо проти політики обмеження вільної торгівлі та політики, спрямованої проти інтересів фермерів з боку профільного міністерства», — заявив голова Спілки виробників рослинних олій та вершкових продуктів у Болгарії — Яні Яньов.

За його словами, через офіційну заборону на ввезення соняшнику з України до 15 вересня надходження сировини практично немає.

«Зараз ми перебуваємо в режимі ліцензування імпорту соняшнику з України. Проте Київ не видає ліцензії, оскільки зацікавлений у тому, щоби він залишався в країні. Вони мають велику переробну промисловість, яка перевищує їхні обсяги виробництва. Тому доступ до українського соняшника на даний момент неможливий»,— сказав Янев, наголосивши, що Україна є найбільшим експортером соняшникової олії.