Олександр Кубраков пояснив умови, за яких домовились з польською стороню про припинення блокади

Мінінфраструктури України наприкінці грудня погодили з польськими колегами спільний перелік заходів для розблокування кордону.

Про це повідомив очільник міністерства Олександр Кубраков.

Зміст домовленостей з протестувальниками включає низку заходів, які погодились виконати польські колеги.

  • Створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на «Ягодин – Дорогуськ» — зроблено. 
  • Запуск спільної Робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю — перше засідання провели 8 січня. У підсумку готується спільний план дій.
  • Забезпечення перебування іноземних вантажівок в Україні до 60 діб — зроблено. 

Відкриття пункту пропуску «Угринів — Долгобичув» для порожніх вантажівок — працює.

«Початок пілотного проєкту на пункті пропуску «Нижанковичі — Мальховіце» без реєстрації в електронній черзі перетину кордону тривалістю в один місяць. Ми обіцяли це зробити в день завершення протесту. Технічно ми готові. Сьогодні реєстрація призупиняється. Туди ж направляємо інспекторів Укртрансбезпеки для забезпечення порядку на дорозі. Фактично, як ми і говорили раніше — зі свого боку ми все виконали»,— зазначив Олександр Кубраков.

За його словами, є домовленість на найближчий місяць продовжити роботу над пошуком рішень для збалансування ринку двосторонніх перевезень та повного вирішення проблеми для забезпечення стабільної роботи кордону.

Нагадаємо, до 1 березня припиняється блокада трьох пунктів пропуску з Польщею: «Дорогуськ — Ягодин», «Гребенне — Рава-Руська» та «Корчова — Краківець». Останні два вже розблоковані. Відповідну угоду підписало Міністерство інфраструктури Польщі з протестувальниками.