Наступного тижня ціни на пшеницю в портах Одеси почнуть зростати — аналітики

Відвантаження пшениці з України на експорт набирають обертів. Станом на 4 грудня експортовано 100 тис. тонн із законтрактованих на цей місяць 1,2 млн тонн. Прогнозується, що Україна досягне рівня експорту від 1,3 до 1,5 млн тонн у грудні та січні завдяки ефективній роботі морських портів та значному попиту на пшеницю на світовому ринку.

Такий прогноз надали аналітики ВАР.

«Українська пшениця з вмістом білка на рівні 10,5% користується попитом на азіатських ринках, де ціни залишаються конкурентоспроможними, коливаючись на рівні $277 за тонну для покупців з Бангладеш, Філіппін та Індонезії. Для порівняння, пшениця походженням з Австралії коштує на цих ринках близько $300 за тонну», — зазначили аналітики.

Вони говорять, що наразі торгівля пшеницею у дунайських портах практично припинилася. Одеські порти торгують за умовними цінами $145-148 за тонну фуражної пшениці та понад $170 — за продовольчу.

«За очікуваннями, протягом грудня та січня ціни на пшеницю можуть зростати, СРТ-ринок в Одесі підніметься на $3-5 доларів за тонну вже протягом наступного тижня», — кажуть експерти.

За словами аналітиків, при умові подальшої стабільної роботи глибоководних портів в Україні не залишиться великих перехідних залишків пшениці на наступний сезон.

«З 25 грудня світ переходить на новорічні канікули, що призводить до ажіотажу на багатьох ринках. Трейдери будуть активно скуповувати зерно до 20 грудня, уникаючи передсвяткового зростання цін», — пояснили фахівці.

Нагадаємо, НІБУЛОН поставить до Єгипту 60 тис. тонн продовольчої пшениці.