Обсяги експорту зерна в поточному сезоні перевищуть минулорічні

Зерновий експорт у 2023 році буде більшим, ніж минулого року, через те, що у 2022 Україна 5 місяців мала мінімальні можливості постачати зерно на зовнішні ринки. В 2023/24 МР Україні має експортувати близько 55 млн т зернових, олійних та продуктів переробки.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Також він зазначив, що зростання обсягів експорту має відбутися і за рахунок більшого, аніж минулого року, врожаю зерна.

«Ми минулого року рахували десь приблизно 72 млн тонн урожаю, цього року очікуємо 78-79 млн тонн — і це десь плюс-мінус 10%. Очевидно, що в нас внутрішнє споживання не сильно помінялося — приблизно 7 млн тонн. Якщо в абсолютних цифрах — це означає, що цього року нам треба вивезти з нового урожаю не менше 55 млн тонн — це зерна, а також олійні культури перероблені в олію, але загалом це не менше 55 млн тонн», — порахував Микола Сольський.

За словами міністра, обсяг експорту агропродукції підвищився порівняно з серпнем і вереснем, особливо після 10 жовтня, завдяки роботі українського морського коридору, «тому це мільйони тонн — це показники дуже хороші».

Нагадаємо, тимчасовим коридором експортували близько 4,3 млн тонн української агропродукції.