В Україні ціни на соняшник піднялися до тримісячного максимуму — аналітики

Ціни попиту на соняшник в Україні у кінці листопада сягнули максимуму від початку вересня. Цьому сприяв ряд факторів: високий попит переробних підприємств, зростання цін та темпів екпортних відвантаженнь соняшникової олії, а також стримування продажу сировини аграріями.

Про це інформують аналітики ІА «АПК-Інформ».

«Максимальні ціни попиту озвучувалися традиційно в південній частині країни, а також в деяких центральних областях — 13500-14100 грн/т СРТ. Проте за великі обсяги олійної, а також за сировину з високим вмістом олії та за високоолеїновий соняшник переробники були готові значно доплачувати», — йдеться в повідомленні.

Найнижчі ціни на соняшник були у східній частині країни та на півночі, де вдавалося закуповувати сировину за цінами від 12400 грн/т СРТ, а в деяких випадках ще дешевше.

«Варто відзначити, що протягом останнього тижня зростання цін на соняшник сповільнилося внаслідок «просідання» цін на експортному ринку соняшникової олії. Крім того, учасники ринку сповіщали про підвищення пропозиції олійної, обумовлене як поступовим зростанням привабливості закупівельних цін для аграріїв, так і необхідністю сільгоспвиробників у поповненні оборотних засобів перед новорічними святами», — зазначають аналітики.

Експерти говорять, що учасники ринку очікують на відміну заборони імпорту українського соняшнику в Болгарії у грудні — це може посилити попит на сировину на внутрішньому ринку з боку експортерів і знову прискорити зростання цін. Однак уряд Болгарії поки не дає однозначної відповіді щодо зняття заборони та можливих умов у разі її відміни.

«Найімовірніше, у грудні значного приросту експорту української олійної ми ще не побачимо, оскільки дозвільну документацію на поставку соняшнику у вказаному напрямку потрібно буде надати з обох сторін, що буде ускладнювати та сповільнювати торгівлю», — вважають аналітики.

Нагадаємо, Кабмін розширив перелів агротоварів, які підлягають ліцензуванню для експорту до пʼяти країн ЄС. Ліцензуванню для експорту до пʼяти країн ЄС тепер підлягає соняшникова олія та соя.