Ліцензуванню для експорту до пʼяти країн ЄС тепер підлягає соняшникова олія та соя

Кабмін розширив перелів агротоварів, які підлягають ліцензуванню для експорту до пʼяти країн ЄС. Відповідна постанова № 1133 від 31 жовтня оприлюднена на Урядовому порталі.

Відтепер ліцензуванню підлягає пшениця і суміш пшениці і жита (меслин), ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння ріпаку, насіння соняшнику, а також соняшникова, соєва та ріпакова олії і макуха.

Раніше ліцензуванню підлягали лише пшениця, кукурудза, насіння ріпаку та соняшника.

«Розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт товарів, зазначених у цьому додатку, здійснюється у порядку, встановленому Мінекономіки, та за умови додаткового подання заявником — суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності до заявки діючого свідоцтва платника податку на додану вартість та довідки про відкриття банківського рахунка нерезидентом (покупцем товару)», — йдеться у постанові.

Видача ліцензій на експорт товарів, зазначених у цьому додатку, здійснюється у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати одержання Мінекономіки заявки на одержання ліцензій на експорт таких товарів.

Читати також: Кабмін затвердив експериментальний проєкт з верифікації експортерів

Режим ліцензування експорту не застосовується у разі, коли компанія включена до переліку верифікованих експортерів. Такий перелік формується Мінагрополітики відповідно до Порядку реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану (постанова КМУ № 1132). 

Розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт цих товарів до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі здійснюється у 30-денний строк у порядку, встановленому Мінекономіки.

Видача ліцензій на експорт цих агротоварів товарів, здійснюється на підставі погоджень, що надаються Мінагрополітики після двосторонніх консультацій з партнерами у 15-денний строк. Цей строк рахується з дати одержання від Мінекономіки заявки на одержання ліцензій на експорт зазначених товарів без залучення експортера у порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Ця постанова набирає чинності через 10 днів з дня її опублікування.