УЗА попереджає про можливу повну зупинку зернового експорту з України через нові законопроєкти

«Українська зернова асоціація» (УЗА) стурбована можливою повною зупинкою експорту зерна з України через ухвалення Верховною Радою України законодавчих змін щодо експорту зернових та олійних, які вносять суперечності в законодавство, зокрема в податкове.

Про це повідомила пресслужба УЗА.

В Асоціації вважають, що ухвалення законопроектів 10168-2 та 10169-2 без консультацій та залучення бізнес-асоціацій приведе до запровадження невиконуваних та незастосовних правил та, відповідно, паралічу на ринку зерна і повної зупинки експорту з України.

«Наприклад, народні депутати пропонують реєструвати податкову накладну до моменту фізичного експорту зерна з території України. Натомість, податкове законодавство передбачає, що реєстрація податкових накладних відбувається у двох випадках — фізичної поставки товару покупцю чи отримання оплати за товар (в нашому випадку йдеться про повну передоплату). Зрозуміло, що питання про фізичну поставку не йдеться, вона неможлива при запроваджених нових правилах. Також жоден імпортер не проводить передоплати за товар, призначений до експорту з України», — йдеться у повідомленні.

Зерновики зазначають, що в такому випадку експортери можуть опинитись в ситуації, коли вони не можуть ані поставити товар, ані отримати оплати за нього, щоб зареєструвати податкову накладну.

Крім того, перенесення перевірки податкового кредиту на момент фізичної відправки зерна на експорт дозволить податковим органам проводити таку перевірку певний час чи навіть затягувати її, вважають в УЗА.

«В такому випадку, експортер буде змушений платити за простій суден в порту — збитки складуть мінімум $1,5-2 на тонні та можуть сягнути $50 тис і більше на добу. Ніхто з експортерів не буде ще більше йти на ризик в таких умовах. Ба більше, ці всі збитки при експорті ляжуть на звичайного українського фермера, оскільки ризики будуть закладені в ціну закупівлі зерна у нього. Окрім того, надання дискреції податковим та митним органам вирішувати коли вони можуть дати добро на експорт чи не дати — в стократ підвищує корупційні ризики», — йдеться у зверненні.

Законопроектом депутати хочуть встановити мінімальні ціни, за якими експортери можуть відправляти зерно на експорт. На думку депутатів, ціни не повинні бути нижчими за середні біржові котування за попередні 10 днів. В асоціації говорять, що ця норма невиконувана, оскільки закладає механізм постійного зростання мінімальної ціни експорту «і в один прекрасний момент — мінімальна ціна експорту з України встановлена таким механізмом перевищуватиме реальні ціни на світовому ринку». Однак саме ціни на світовому ринку визначають закупівельні та експортні ціни в Україні, а не навпаки. В УЗА підкреслюють, що Україна має мінімальний вплив на формування світової ціни.

«УЗА закликає депутатів та уряд не впроваджувати додатково наперед не застосовних та нереальних правил та механізмів для експорту зернових, оскільки це приведе до повної зупинки експорту, а відповідно і надходження валютної виручки. Ба більше, це призведе до величезних збитків українських аграріїв та їх банкрутства. Ризики втратити чи не єдину галузь, яка ще працює та забезпечує експорт та валюту для країни у війні доволі високі», — підсумували в Асоціації.

Раніше на засіданні 21 листопада Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169, які мають вдосконалити здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту зерна та олій.