Вирішити проблему постійної блокади кордону може викуп українського зерна всередині країни — думка

Викуп української аграрної продукції всередині країни може стати рішенням від постійних блокад на кордонах України та ЄС.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук.

Він зазначив, що черга, яка зараз стоїть по обидва боки україно-польського кордону, несе багатомільйонні збитки бізнесу, як в Україні, так і в ЄС.

«Під час зустрічі з європейськими колегами ми запропонували вихід із ситуації, що склалась навколо перевезень. Наше рішення — це викуп української продукції всередині нашої країни, а потім перепродаж закордоном. Це б дало змогу навіть заробити Європейському союзу. Нашу пропозицію вже активно підтримує литовська сторона. На рівні їхнього уряду та парламенту вже були заклики до ЄС з проханням розглянути таку пропозицію, — зазначив Денис Марчук.

Він додав, що на сьогодні більше страждає бізнес, який везе транзитом товари через Польщу, бо більшість агропродукції не зупиняється у цій країні, а їде в порти до третіх країн.

«Наші перевізники вже шукають контрагентів на інших напрямках, щоб не їхати через Польщу. Їм це вдається. Покупці на нашу агропродукцію будуть завжди, бо вона якісна та більш доступна, ніж європейська», — зауважив Денис Марчук.

За його словами, загалом ситуація схожа на вибивання преференцій від ЄС для польських перевізників.

«До дій польских блокувальників вже приєднались у Словаччині та придивляються в Угорщині. Це схоже на синхронізовані дії, які ми спостерігали у травні цього року, коли в такій послідовності припинявся імпорт нашої продукції в напрямку Євросоюзу. В хаосі та економічній нестабільності України та ЄС зацікавлена тільки одна країна — це росія», — наголосив заступник голови ВАР.