Підвищення тарифів Укрзалізниці призведе до скорочення посівних площ наступного року — УЗА

Підвищити тарифів на вантажні залізничні перевезення наступного року на 20%, а також штучне підвищення вартості на використання вантажних вагонів АТ «Укрзалізниця» призведе до здорожчання логістики для аграріїв, яка вже зараз з’їдає левову частку експортної ціни зерна і робить його вирощування збитковим.

Про це заявили в «Українській зерновій асоціації».

Зазначається, що для українських аграріїв 5 з 6 основних зернових та олійних культур цього року є збитковими. Відповідно до оцінок фахівців, втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів перевищують $25 млрд.

«Підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення та здорожчання вартості використання вагонів заведе аграріїв у ще більші збитки і вони скоротять посівні площі під урожай 2024 року. В умовах, коли експорт зернових та олійних є одним із основних джерел валютних надходжень до країни — скорочення посівних площ під цими культурами автоматично означає падіння експорту і валютної виручки», — зазначили в УЗА.

Серед наслідків підвищення тарифів в УЗА також виділили скорочення експорту зерна, та, відповідно, падіння доходів самої УЗ, скорочення валютних надходжень та ріст інфляції.