Ціни на пшеницю зростають, як і попит з боку імпортерів — аналітики

Ціни на пшеницю відновлюються після влучання у корабель на Одещині минулого тижня. Вартість культури на базисі СРТ Одеса зараз становить $170-175 за тонну (3-й клас), але пропозицій на СРТ-ринках дуже мало, оскільки експорт перемістився з Одеси до Констанци.

Про це повідомили аналітики сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного у межах ВАР.

«Минулого тижня ринок української пшениці зростав, але влучання в корабель поблизу Одещини привело до хаосу, трейдери відразу понизили ціни. Падіння тривало два дні, і вже до кінця тижня ціни на пшеницю повернулися на попередні рівні, а з початку поточного тижня почали зростати. При цьому пропозиції на СРТ-ринках дуже мало, оскільки експорт перемістився з одеських портів до Констанци», — зазначають аналітики.

На 13 листопада експортували 622 тис. т пшениці із законтрактованих 1,4 млн т. За словами аналітиків, українська пшениця користується попитом, в тому числі в покупців з Азії. Високий попит на фуражну пшеницю відзначається з боку Італії, ціни на умовах DAP Італія з поставкою у грудні знаходяться на рівні $200 за тонну.

«Пшеницю починають все частіше відправляти кораблями до Азії на виконання раніше укладених контрактів. Світовий ринок активізувався, глобальні ціни зростають, зараз спостерігаємо чергову хвилю попиту з боку азіатських країн на українську пшеницю з поставкою у грудні-січні», — повідомили аналітики.

За їх оцінками, цього тижня вартість пшениці на базисі СРТ Одеса може зрости:

  • 3 клас — $170-175 за т до $180 за т,
  • фуражна пшениця — $130-135 до $142 за т.

В дунайських портах ціни знаходяться приблизно на такому ж рівні.