Кернел скоротив експорт зерна в 2023 ФР вдвічі, а закупівлі зерна у третіх сторін в 7 разів

Агрохолдинг «Кернел» увійшов в сезон із найбільшим за всю історію перехідним запасом зерна — 1,8 млн тонн. Але, враховуючи заготівлю 1 млн тонн, експорт 3,7 млн тонн і врожай власного агропідприємства, завершив сезон із 1,1 млн тонн запасів зерна, суттєво зменшивши навантаження на інфраструктуру. Обсяги експорту зерна в 2023 фінансовому році скоротилися вдвічі, а закупівлі зерна у третіх сторін скоротилися в 7 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це йдеться у звіті компанії за 2023 ФР (липень 2022 — червень 2023 р).

«Показник EBITDA сегмента в 2023 фінансовому році залишався стабільним і становив 154 мільйони доларів США. Ці високі показники, в першу чергу, пояснюються інфраструктурою та логістичними активами в Україні, особливо під час активної фази експорту зерна, який сприяла Чорноморська зернова ініціатива (BSGI). Зернова угода відіграла вирішальну роль у забезпеченні EBITDA цього сегменту, враховуючи, що 90% експорту зерна Групою було здійснено в рамках Зернової угоди»,— говориться у звіті.

Фінансові показники цього сегменту відзначалися значною волатильністю. Періоди, коли зерновий коридор стикався з перебоями, призводили до збитків, особливо в 4 кварталі 2023 фінансового року.

І навпаки, квартали, які характеризуються безперебійною роботою Grain Deal, зробили значний внесок у загальну ефективність сегменту за весь фінансовий рік.