В Мінагрополітики прогнозують зменшення в Україні врожаю зерна у 2024 року

В Україні урожай зерна у 2024 році буде меншим. Аграрії не засіють всі поля, через скорочення рентабельності виробництва.

Про це сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський, пише «Інтерфакс-Україна».

«Думаю, що в нас наступного року буде менший урожай, оскільки цього року збіглися кілька чинників. По-перше, всі за інерцією з минулим роком засіяли по максимуму (виробничі площі, прим. ред). По-друге, була погода практично ідеальна»,— пояснив міністр.

На запитання, чи будуть в Україні не засіяні поля, Сольський сказав, що, найімовірніше, так.

«У році, що минає, цього не було, а наступного, думаю, ця проблема буде. Математика показує, що для деяких компаній, на жаль, краще заплатити орендну плату і не сіяти, ніж (втратити, прим. ред) результат роботи за рік»,— зазначив міністр.

Він відмовився прогнозувати відсоток сільгоспплощ, які аграрії не засіють, і водночас припустив, що це позначиться на всіх вироблених Україною зернових і олійних культурах.

Микола Сольський навів як приклад соняшник, який наразі коштує $200/т.

«У найкращі роки, коли отримували (врожайність) 3,2 тонни, то за рік відбивали вартість компанії. А цього року аграрії вийдуть, можливо, в нуль, якщо зберуть 3,2 тонни»,— сказав міністр.

Міністр також повідомив, що осіння посівна наближається до завершення. Посіви озимих культур підростають, але вони в поганому стані через осінню ґрунтову посуху.

«Можливо, скажу щось непопулярне, але скорочення (посівів, прим. ред) озимої пшениці на користь інших культур — це нормальний процес. Якщо він проходить болісно через те, що фермери посіяли, а потім потрібно пересівати, то, на жаль, він так проходить, і це зовсім не практична історія»,— сказав він.

Микола Сольький нагадав, що 2022 року в Україні була аналогічна ситуація зі скороченням посівів озимої пшениці, але суспільство про це вже забуло.