Виробництво та експорт соняшниквої олії в Україні можуть зменшитися — експерт

В Україні виробництво соняшникової олії у 2023/24 МР може скоротитися до 5,5 млн тонн (-8% до 22/23 МР). Експорт в такому разі зменшиться до 5,1 млн тонн (-10% до 22/23 МР). Але в країні існує потенціал для збереження цих показників на рівні минулого сезону.

Про це повідомила аналітик олійних ринків агентства «АПК-Інформ» Світлана Киричок, пише «АПК-Інформ».

«Враховуючи досить непогані перспективи врожаю соняшнику у 2023 р., а також складність оцінки виробництва даної олійної в прифронтових областях, на виході ми можемо отримати врожай, дещо більший за існуючі наразі прогнози, як це вже було в минулому році. Але варто зазначити, що в більшій мірі показники виробництва та експорту олії все ж будуть залежати від роботи альтернативних шляхів експорту, а особливо від функціонування портів», — зауважила експерт.

Світлана Киричок нагадала, що експорт соняшникової олії морським шляхом у сезоні-2022/23 становив левову частку від загального обсягу відвантажень на зовнішні ринки (близько 76%), а це — високі ризики ракетних обстрілів та втрати продукції.

Також вона зазначила, потроху збільшується експорт самого соняшнику. Аналітики АПК-Інформ вважають, що в грудні можуть збільшитися обсяги відвантажень соняшника до країн ЄС, а це може обмежити потенціал виробництва соняшникової олії в нашій країні.