Китай активно скуповуює дешеві поставки пшениці по всьому світу

Китай шукає пшеницю по всьому світу, а щорічний імпорт може досягти рекордного рівня, оскільки країна скуповуює дешеві поставки після того, як зливи пошкодили внутрішній урожай.

Про це за посиланням на анонімні джерела, повідомили у Bloomberg.

«За словами трейдерів, які побажали залишитися анонімними під час обговорення питань приватного бізнесу, після різкого збільшення закупівель австралійської пшениці на початку року цього місяця були замовлені великі партії пшениці в деяких інших основних експортерів, включаючи США, Канаду та Францію», — розповідає агентство.

Ажіотаж на ринку почався наприкінці вересня, після того як ціни на пшеницю на світових ринках впали до трирічного мінімуму. На думку фахівців. що хоч поставок на цей час в ринку достатньо, зростаючі обсяги імпорту з боку КНР додають елемент невизначеності в ланцюжки поставок.

«Імпорт пшениці до Китаю в майбутньому буде сильним, і він напевно перевищить річну квоту», — сказав Дарін Фрідріхс, співзасновник Sitonia Consulting Co. «Схоже, що Китай скупив всі поставки, що легко експортуються з Австралії, і зараз тепер потрібно йти далі».

Крім того, Китай, згідно інформації росЗМІ, підписав з РФ довгостроковий найбільший в історії країн контракт на постачання 70 млн тонн агропродукції протягом 12 років. Вартість контракта сягає близько $25,7 млрд. Для реалізації контракту РФ та Китай працюють над створенням «нового сухопутного зернового коридору». Договір його створення сторони мають підписати наприкінці листопада/початку грудня.

Нагадаємо, країни Азії зацікавились поставками української пшениці через нестачу пропозицій для регіону, бо Китай законтрактував більшу частину австралійської пшениці.