Країни Азії переключаються на закупки української пшениці замість австралійської — аналітики

Українська пшениця наразі користується попитом з боку країн Азіїї — Бангладешу, Індонезії, Філіпін — які відчувають брак пропозиції зернової. Покращення ситуації з відвантаженнями зерна в одеських портах привертає увагу азіатських покупців до чорноморських поставок і буде сприяти зростанню цін на українську пшеницю.

Про це заявили експерти аналітичного центру сільгоспкооперативу «ПУСК», повідомила пресслужба ВАР.

«Україна отримала врожай пшениці на рівні минулого року, але логістика не справляється. Проте останні декілька тижнів стабільно в одеські порти заходять великотонажні судна типу панамакс, і значний попит відчувається з боку азіатських покупців на базисі CIF. Йдеться про Бангладеш Філіпіни, Індонезію. Якщо дивитись на вартість пшениці, яку може запропонувати Україна, то ми сильно можемо виграти в конкурентній боротьбі», — розповіли аналітики.

Вони зазначили, що, починаючи з грудня, Австралія традиційно закривала потреби Азії у пшениці, але за останнім звітом USDA, австралійський врожай може знизитися до 25 млн тонн. Австралійську пшеницю активно контрактує Китай, тому для Азії виник дефіцит пропозиції.

«Лише одна Індонезія має потребу у 10 млн тонн пшениці, є одним з найбільших покупців зернової. Проте Австралія охоче переходить на поставки до Китаю, бо це більш преміальний ринок», — пояснюють експерти.

За словами аналітиків, Азія переключається на поставки з Чорного моря, цікавиться в Румунії українською пшеницею, яку можна законтрактувати за ціною близько $285 за тонну. Проблемою є обмеження в логістиці, з одеських портів може виходити наразі близько 1 млн тонн зерна щомісячно.

Умовні ціни на пшеницю становлять $165-170 за тонну на умовах СРТ Дунайські порти, $218-225 DAP Румунія, $145-150 СРТ Одеса за 2-3 класс.

«Минулого тижня одеські порти активізували торгівлю, цінники починають зрівнюватися з дунайськими портами. Попит наростає, і він буде штовхати ціни вгору, можна очікувати щотижневого зростання цін на пшеницю на рівні 3-5 $/т», — додали аналітики.

Нагадаємо, тимчасовим коридором до портів Одеси пройшли 34 судна загальним дедвейтом 1,4 млн тонн.