Транзит українського зерна через Румунію став ключовим напрямком експорту

Після поновлення блокади чорноморських портів з боку РФ, транзитний коридор через дунайські порти став ключовим для експорту зерна з України. І Румунія стала важливим ланцюжком у цьому зерновому коридорі та у «шляхах солідарності».

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільного засідання урядів України та Румунії, вчора, 18 жовтня, повідомив департамент комунікацій Секретаріату КМУ.

«Наразі 60% нашого експортного зерна йде транзитом через румунську територію. А за обсягами двосторонньої торгівлі Румунія для України вийшла на третє місце. І це далеко не межа», — сказав Денис Шмигаль.

Він розповів, що зараз реалізується підписана у серпні цього року угода між урядами двох країн про посилення співпраці у забезпеченні надійного транзиту.

«Розширивши транзитний коридор в трикутнику Україна-Молдова-Румунія, ми можемо вдвічі збільшити наші експортні можливості в цьому напрямку», — зазначив прем’єр-міністр.

Також він відзначив назвав значний прогрес у розвитку прикордонної інфраструктури між Україною та Румунією. Були відкриті нові пункти пропуску «Дяківці - Раковець» та «Красноїльськ – Вікову-де-Сус», в планах відкриття ще чотирьох на Буковині та в Закарпатті.

Нагадаємо, Україна та Румунія домовилися про створення 5 якірних стоянок для рейдової перевалки зерна.