Боротьба влади з контрабандою зробила неможливим експорт зерна за 2-ю формою розрахунку — учасник ринку

Останні 2 тижні українська влада посилила контроль над контрабандними схемами в мілководних портах. Але експортерам стало неможливо завантажувати судна з відкритими митними деклараціями для експорту за 2-ю формою (оплата готівкою).

Про це розповыли в компанії Atria Brokers, пише Latifundist.com.

«Зараз це пекло майже для всіх експортерів. Це змусило частину продавців переключитись на покриття своїх спотових суден від фермерів за формою 1 (безготівковий розрахунок з постачальниками). Таким чином, фермери підхопили ініціативу і підвищили свої пропозиції. Ці втрати додаються до втрат від простою суден», — повідомляє компанія.

Аби потрапити в Дунай через Сулінський канал, деяким суднам доводиться витрачати близько 3 тижнів, бо судноплавство у регіоні було неможливим через погану погоду. Черга суден за кілька тижнів несприятливої погоди зросла до 100.

«Це відбувається на додаток до знижок, які покупці просять за продовження терміну, що значно перевищує згадані 8 днів, встановлені GAFTA. Добрий намір боротися з контрабандою, але дуже боляче б'є по найбільш чутливих трейдерах», — говорять в компанії.

Нагадаємо, аналітики повідомили, що ціни на пшеницю в портах Дунаю трохи підвищилися.