Україна зможе вивезти на експорт близько 20 млн т агропродукції до кінця року — прогноз

До кінця 2023 року, з липня по грудень, Україна зможе вивезти на експорт близько 20 млн т агропродукції. За 6 місяців 2023/2024 МР очікується відвантаження плюс-мінус 4 млн тонн щомісячно.

Про це йдеться в матеріалі Delo.ua.

«Темпи, які на сьогоднішній день є у відвантаженні всіма видами транспорту, говорять нам, що експорт відбуватиметься в достатній кількості. Можливе навіть досягнення позначки в 20 млн т ще до кінця 2023 року», — сказав комерційний директор брокерської компанії Spike Brokers Олександр Соловей.

Генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Павло Коваль уточнив, що фактор масштабування альтернативного зернового коридора напряму впливатиме на можливості відновлення втрачених Україною торговельних позицій.

Разом з поступовим відновленням морського експорту альтернативним коридором зростають обсяги перевезень через західні кордони. У вересні 2023 року українська залізниця перевезла на експорт за всіма напрямками 1 млн т збіжжя, що значно більше порівняно з серпнем і липнем, коли цей показник складав близько 800 тис. т щомісяця.