Вартість фрахту суден та перевалки в одеських портах в рази дорожчі, ніж в Констанці

До повномасштабного вторгнення вартість нашого фрахту була майже ідентичною до румунської. Зараз фрахт до Одеси може бути в рази дорожчий, ніж в Констанці — 40 $/т проти 16 $/т. Перевалка в Одесі також втричі дорожча.

Про це зазначають аналітики Barva Invest.

Раніше фрахт в Одесу, як і в Констанцу, коштував 16 $/т, а перевалка на судно — 10 $/т. Зараз вартість фрахту може сягати 40 $/т, а перевалки — 27+ $/т.

«Зараз все це — ризик зумовлений терором росії. Тож постійних затрат багато, а потік суден та безпекові заходи обмежують завантаженість терміналів. Через це перевалка значно дорожча і зараз коштує близько 27 $/т. На різних стадіях логістичного ланцюжка оператори ринку закладають собі прибуток a.k.a «за воєнні ризики» що виливається у додаткових 10-15 $/т», — йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що на такі ціни можна розраховувати, якщо морські порти запрацюють хоча б на рівні минулої осені, коли діяв зерновий коридор.

«Поки з портів вийшло замало суден і це лише перші кроки, а не повноцінна робота портів, тож всі дотичні затрати значно вищі, що і буде відображатись на нижчих закупівельних цінах. Проте вже вчора та сьогодні бачили ціни, які фермерам із центральних областей України виглядають значно цікавішими, ніж при поставці на Дунай чи Констанцу», — повідомили в Barva Invest.