Україна чекає реакції на запропоновані рішення щодо експорту, ніж дискусій про скаргу в СОТ — Тарас Качка

Скаргу в СОТ щодо експорту агропродукції в Україні вважають останнім інструментом в разі, якщо не вдасться знайти порозуміння. Зараз Київ очікує реакції на той механізм верифікації моніторингу продукції, який запровадила українська сторона.

Про це повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка в телеефірі.

«...Ми поки шукаємо політичне рішення, ніхто не буде пришвидшувати всі ці речі (скаргу в СОТ — прим. ред.). Тобто, грубо кажучи, це і є, що називається, «поставили на паузу», тому що бачимо, що, ймовірно, у нас буде вікно можливостей для знаходження політичного рішення. Насправді є велика робота з пошуку рішення. І, очевидно, що скарга в СОТ втратить свій сенс після того, як польська влада скасує свою національну заборону. Вони це чудово розуміють», — сказав Тарас Качка. 

Він зазначив, що після 15 жовтня з'явиться можливість для нормальної міжурядової дискусії з Польщею.

«Ми всі пропозиції з врегулювання цього питання польській стороні передали, і, скоріше, очікуємо реакції на той механізм верифікації моніторингу, який запровадила українська сторона, ніж дискусій щодо скарги в СОТ. Ми завжди вважали, що скарга в СОТ — це останній інструмент, в разі, якщо нам не вдасться знайти якогось порозуміння. А головною перепоною для розуміння є національне рішення міністра польського уряду», — каже Тарас Качка.

Торговий представник України зазначив, що Київ запропонував рішення всім п'яти країнам та чекає можливостей для проведення консультацій і врегулювання питання агроекспорту.

«В такій ситуації ми не намагалися наступити комусь на мозоль (подавши скаргу в СОТ, — прим. ред.), а лише сказати, що будь-які дії повинні віддзеркалюватися, і ми свій інтерес теж маємо показати. Це не означає, що ми хочемо конфлікту. Ми хочемо просто нормальної розмови і розв'язання питання, і шляхи для цього теж запропонували. Ми запропонували кожній державі окремо, і для всіх разом через Європейську комісію механізм рішення, який вже діє в форматі постанови уряду №10.20, і польська сторона чудово розуміє, що цей механізм дуже ефективний», — наголосив Тарас Качка.