У вересні накопичення вагонів у напрямку ЄС зросло до 12 тис. одиниць

У вересні накопичення вагонів у напрямку західних прикордонних переходів зросло на 1838 вагонів — до 12 тис. 138 одиниць. Кількість вагонів із зерновими вантажами цього місяця зросла на 258 і тепер становить 3017 одиниць.

Про це йшлося під час наради представників АТ «Укрзалізниця» з учасниками аграрного ринку.

Ускладнилася ситуація з передачею жмихів і шротів через прикордонний перехід Ізов— Грубешув. Накопичення таких вантажів становить майже 900 вагонів, при тому що туди прямують приблизно 2800 вагонів. Це пов’язано із тим, що 16 вересня Польща розширила перелік вантажів, заборонених до імпорту. У ньому є обмеження щодо шротів і жмихів.

«Якщо є вантажі, які зараз підпадають під заборону, переадресуйте або переоформіть їх перевезення у транзитному сполученні. Тому що Польська Республіка не буде приймати вантажі, які заборонені до імпорту», — говорить заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

За його словами, через низький рівень вивантаження є накопичення такої номенклатури і з польського боку кордону. 

Напружена ситуація із накопиченням збіжжя спостерігається на таких переходах:

  • Вадул-Сірет—Дорнешти (до нього прямує 855 вагонів, зростання становить 111 вагонів);
  • Ягодин—Дорогуськ (у його напрямку рухається 760 вагонів, зростання — майже на 495 одиниць);
  • Ізов—Грубешув (до нього прямує 216 вагонів, зростання — на 156 одиниць).

Що ж до обсягів щоденної передачі вантажів через прикордонні переходи, то у вересні порівняно із серпнем вона зросла на 87 вагонів — до 1869 одиниць на добу. Також на 20 вагонів збільшився обсяг здачі зернових вантажів — до 485 вагонів на добу.