Польща не відмінить заборону на українське зерно, навіть якщо Україна відкличе скаргу із СОТ — представник уряду

Польща не має наміру скасовувати ембарго на українські агротовари, навіть якщо Україна відкличе свою скаргу зі Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це сказав представник польського уряду Петро Мюллер в ефірі radiozet.pl., пише «Інтерфакс-Україна».

«Ембарго зберігатиметься доти, доки ми не дійдемо висновку, що воно (українське зерно, прим. ред) не вплине негативно на наш аграрний ринок, що навряд чи станеться найближчим часом»,— наголосив Мюллер.

Він повідомив, що Польща готова до переговорів з Україною, але «наразі ситуація така, що ембарго зберігається».

«Відкликання Україною скарги щодо СОТ було б хорошим жестом, який показав би, що Україна хоче партнерських переговорів, а не розмов у процедурному порядку»,— сказав представник польського уряду.

На запитання, чи не пристане Польща на пропозицію української сторони, Мюллер повідомив, що для Варшави вона неприйнятна.

«Україна хоче, щоб ці товари ввозилися на підставі ліцензій, але без визначення зрозумілих лімітів. Це знову могло б дестабілізувати наш ринок»,— констатував він.

Як повідомлялося, напередодні міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш під час онлайн-переговорів закликав українського колегу Миколу Сольського відкликати скаргу з СОТ і зазначив, що створить сприятливий клімат для подальших перемовин із врегулювання кризової ситуації.

Телус зазначив, що Варшава розгляне пропозицію Києва про ліцензування українських агротоварів, які потраплятимуть на польський ринок, де останнє слово було б за Варшавою. Він зазначив, що ця пропозиція є хорошою, але потрібно напрацювати відповідні регуляції в Польщі.