В Україні може не вистачати пшениці другого класу в обсязі 1-1,5 млн т — експерт

В Україні цьогоріч буде дефіцит пшениці 2 класу, яка необхідна для виробництва борошна вищого ґатунку, прогнозуть борошномели. Стандартна партія борошномелів: 80% пшениці 2 класу і 20% пшениці 3 класу. Можна змінити ці параметри до 70:30, однак навіть в такому випадку не уникнути дефіциту продовольчої пшениці.

Про це говорить голова ГС «Борошномели України» Родіон Рибчинський в матеріалі Latifundist.com «Що відбувається на ринку продовольчої пшениці? Дискусія за участю виробників, борошномелів та пекарів».

«Наші розрахунки показують, що в Україні буде дефіцит 1-1,5 млн т пшениці 2 класу, з якої ми робимо борошно вищого ґатунку», — говорить Рибчинський.

Він зазначає, що для того, щоб віддати якісне борошно пекарям, борошномели повинні отримати якісне зерно від фермерів, а у фермерів його немає.

«Тож нам доведеться додавати до нього суху клейковину та ферментні препарати. Сьогодні, щоб підняти клейковину у борошні на 1% треба 1,2 тис. грн/т, відповідно на 2% — 2,4 тис. грн/т. А це вже витрати і нам їх потрібно якось компенсувати. Звісно, що ми можемо не додавати всі ці препарати і мати дуже дешеве борошно», — сказав Рибчинський.