Україна зможе претендувати на фінансування від ЄС будівництва інфраструктурних об'єктів уздовж шляхів солідарності

Подавати заявки на фінансування інфраструктурних проєктів, розташованих уздовж «шляхів солідарності», Україна та Молдова зможуть на однакових із країнами-членами Європейського Союзу умовах.

Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Відповідне оголошення в понеділок у Брюсселі зробила європейський комісар з питань транспорту Адіна Валеан.

«Завтра ми оголосимо новий конкурс у рамках програми ЄС «З'єднуємо Європу». Вперше Україна та Молдова зможуть подати заявки на фінансування інфраструктурних проєктів, розташованих уздовж «шляхів солідарності» (проєкт ЄС для забезпечення транспортування української сільгосппродукції). Вони зможуть подавати заявки на тих самих умовах, що й країни ЄС»,— повідомила вона.

За словами єврокомісара, Європейська Комісія вже провела попереднє обговорення з українською стороною з подальшим проведенням технічних зустрічей з метою визначити найкращі проєкти, які будуть профінансовані.

Читати також: На модернізацію дорожньої інфраструктури порту Констанца виділять $155,7 млн

Валеан зазначила, що в ЄК хочуть забезпечити майбутню інтеграцію залізничної системи України до транспортної системи ЄС. Для цього потрібно побудувати колії європейського стандарту, які дозволять створити залізничне сполучення через Україну зі Львова до Польщі та до Яс у Румунії.

«Інфраструктура, яку ми модернізували за останні 16 місяців, залишиться назавжди. Фізичний зв'язок між ЄС та Україною відкриє ворота для інтеграції України в європейський єдиний ринок ЄС»,— переконана вона.

Єврокомісар наголосила, з травня 2022 року до серпня 2023 року «шляхи солідарності» дали змогу Україні експортувати понад 53 млн тонн сільгосппродукції, зокрема близько 48 тонн зернових олійних та інших продуктів.

За оцінками, цей експорт приніс Україні близько 38 млрд євро загального прибутку.