Україна та Литва розробляють нові маршрути перевезення україньких агровантажів через Польщу

Представники Литовського уряду вважають, що лише полегшення процедурних вимог на українсько-польському кордоні дозволить транспортувати до Клайпедського порту до 500 тис. тонн української сільськогосподарської продукції на рік.

Про це йшлося на засіданні Міжурядової українсько-литовської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, повідомляє на своїй сторінці у Facebook заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Україна та Литва обговорили розвиток транспортного сполучення між країнами, питання покращання експорту української агропродукції, зокрема:

  • двосторонню співпрацю із залученням інституцій ЄС щодо включення маршруту Ягодин — Дорогуськ до Транс’європейської транспортної мережі;
  • перенесення ветеринарної та фітосанітарної інспекції транзитних вантажів з українсько-польських прикордонних переходів до порту Клайпеда;
  • розроблення нових маршрутів перевезення вантажів через територію Польщі, що дозволить збільшити вантажопотік та розширити номенклатуру залізничних вантажів між Україною та Литвою.

Також було озвучено, що Литва планує встановити термінал зміни з/д візків у Шештокаї (1435/1520), що дозволить набагато збільшити вантажопотік між країнами та розвивати взаємовигідні довгострокові контракти між литовським бізнесом й українськими виробниками зерна.