У цьому сезоні аграрії більше розширюють існуючі елеватори аніж будують нові — Борис Рибачук

Будувати елеватори з нуля у цьому сезоні аграрії в Україні стали менше. Натомість більше бажаючих модернізувати існуючі зерносховища.

Про у матеріалі Latifundist.com розповів заступник генерального директора KMZ Industries Борис Рибачук.

«Ми отримали зміну логістичних маршрутів, і відповідно збільшиться потреба у нових потужностях, що допоможуть підлаштуватися під нові умови. Ті клієнти, які раніше думали про власні потужності і вагалися, поновлюють перемовини і приймають рішення на користь початку будівництва. Щодо загальної тенденції року, бачимо, що більше модернізують вже наявні елеватори. Порівняно із 2021 р., коли 75% — це були замовлення від нових клієнтів через постійно зростаючий попит на елеваторні зерносховища, у 2023-му 50% наших замовлень — це клієнти, які з нами вже будувалися раніше».

За його словами, продовжують будуватися в першу чергу агрохолдинги та середні підприємства, переважно в Центрі та на Заході. Розширюють свої потужності в Київській, Чернігівській, Полтавській та Чернівецькій областях.

Фермери дещо скоротили будівництво елеваторів, хоча в останні роки, за словами Бориса Рибачука, третина замовлень була саме від них. Зараз через зниження ліквідності багато з них змушені більше продавали зерно з поля, поставити на паузу всі інвестиційні проєкти і витрачати кошти переважно на операційну діяльність. 

Аграріїв цікавить розширення наявних елеваторних потужностей, бо такі проєкти потребують менше інвестицій та мають менший термін реалізації.

«З погляду отримання дозвільної документації простіше зробити розширення існуючого елеватора, ніж побудувати новий. Плюс менше будівельних і проєктних робіт, адже зазвичай, коли проєктується новий елеватор, закладається можливість будівництва другої, третьої чи четвертої черги. По суті, йде подальша реалізація вже пропрацьованого, узгодженого та затвердженого проєкту»,— говорить Борис Рибачук.

За його словами, період окупності додаткових потужностей удвічі менший, ніж для будівництва «з нуля».