Активи Кернела зазнали суттєвої шкоди після вересневих атак на Одещину — ЗМІ

З початку вересня від атак росіян на припортову інфраструктуру Одещини постраждали ключові об'єкти на Дунаї, які є життєво важливими для діяльності українського агрохолдингу «Кернел». Компанія експортує з регіону сонішникову олію.

Про це агрохолддинг повідомив на Варшавській фондовій біржі, пише «АПК-Інформ».

Згідно повідомлення, російські БПЛА завдали шкоди багатьом критично важливим об'єктам:

  • резервуарам для зберігання рослинної олії,
  • устаткуванню, необхідному для перевалки (включно з трубопроводами),
  • залізничним приймальним спорудам,
  • залізничним цистернам, що очікують на розвантаження,
  • адміністративній будівлі.

Повний розмір завданих збитків наразі оцінюється.

Після атаки 3 вересня було пошкоджено зернові склади зерна, якими управляє портовий оператор у Дунайському регіоні.

«У результаті було повністю зруйновано два плоских сховища загальною місткістю 5 тис. тонн, а ще два плоских сховища такої ж місткості дістали ушкодження і тимчасово не можуть бути використані для накопичення зерна», — йдеться в повідомленні компанії на ВФБ.

Після удару БПЛА 6 вересня активи компанії в дунайських портах істотно не постраждали, але їхня оперативна діяльність була порушена.

Крім того,  «Кернел» повідомив, що у серпні 2023 року експортував 92 тис. тонн зерна, 67 тис. тонн соняшникового шроту і 98 тис. тонн соняшникової олії.

«Обсяги експорту були підірвані проблемами, з якими стикається компанія, такими як неможливість експортувати товари через українські чорноморські порти і напади Росії, котрі тривають, на українську портову інфраструктуру Дунаю, що серйозно порушило річкову експортну логістику», — зазначається в біржовому повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні вночі російські БПЛА вчетверте за 5 днів атакували припортову інфраструктуру Ізмаїльського району Одеської області.