Заяви США про будівництво зерносховищ на кордоні з Україною безрезультатні — дежсекретарка Польщі

Представниця Польщі розкритикувала США за відсутність прогресу в будівництві елеваторів на кордоні з Україною, про що заявив президент Джо Байден під час виступу у Філадельфії у 2022 році. Під час зустрічі з офіційними особами у Вашингтоні у липні звучало мало подробиць щодо цього.

Про це повідомляє Financial Times.

«Байден дав цю обіцянку (про допомогу у будівництві елеваторів, — ред.) публічно, але коли ми почали про це запитувати, ніхто в адміністрації (США, — ред.) не був готовий відповісти на це питання», — зазначила державна секретарка Польщі з питань співробітництва з Україною Ядвіга Емілевич.

За її словами, представник Білого дому не відразу зміг надати коментар на це питання.

Читайте також: Україна має офіційне запевнення від Брюсселя, що продовження обмежень експорту агропродукції не буде

Вона каже, що наявність великої кількості елеваторів уздовж кордону дозволила б польським фермерам зберігати надлишки зерна, а не продавати його зі знижкою, як це сталося на початку 2023 року.

«Після дуже плідного періоду збирання врожаю потужності польських елеваторів та системи зберігання явно недостатньо для того, щоб прийняти українське зерно, соняшник та інші товари», – пояснила вона.

В Польщі вважають, що країна має захистити своїх фермерів, перш ніж допомагати українським, а ЄС має переглянути свою схему сільгоспсубсидій до того, як така потужна аграрна держава, як Україна, приєднається до блоку.