В Україні ухвилили закон про ГМО з поправками

23 серпня в Парламенті прийняли закон «Про державне регулювання генетично інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції» у другому читанні. Нові поправки забороняють вирощування та ввезення ГМО-кукурудзи, а також вирощування протягом пʼяти років ГМО-ріпаку.

Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат Ярослав Железняк.

Законом визначаються терміни «генетично модифікований організм», «генетично модифікована продукція», «ГМ-продукція як харчовий продукт». Також запроваджується державна реєстрація ГМО.

«Недосконале правове регулювання щодо поводження з ГМО унеможливлює здійснення ефективного державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції та створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції», — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, в березні в Мінекономіки заявили, що закон про ГМО доопрацювали, врахувавши більшість зауважень та застережень.