Китай опинився на порозі економічної кризи, що може знизити попит на зерно

Зниження основних показників економіки Китаю, експорту та імпорту товарів, попиту на нафту свідчать про те, що друга економіка світу наближається до чергової кризи, яка може спровокувати світову кризу та падіння попиту на зерно.

Про це пише Grain Trade.

Один із найбільших китайських трастових фондів Zhongrong International Trust, який частково належить пекінському конгломерату з управління активами, що має частки в багатьох компаніях фінансового сектору, не дотримався графіку виплат за майже всіма своїми проектами.

Криза на ринку нерухомості в Китаї почалася у 2020 р, і відтоді ще більше посилюється, завдаючи збитків і суміжним галузям. 

Для зниження турбулентності влада КНР припиняє публікації низки економічних показників. Так, більше не повідомлятимуться дані про рівень безробіття серед молоді, який вже сягнув 21,3%. Зараз фінансисти очікують подальших кроків регулятора, щоб мати дані для ухвалення інвестиційних рішень.

Минулого тижня пропустила виплати за облігаціями і одна з найбільших компаній ринку нерухомості — Country Garden. Якщо протягом 30 днів вона не виплатить 22,5 млн $, то почнеться хвиля банкрутств як на ринку нерухомості, так і на суміжних. Це стане сильним ударом по економіці КНР, яка досі не оговталася від дефолту девелопера Evergrande у 2021 р.

На тлі зниження курсу до 7,35 юанів/$ регулятор почав змушувати державні банки збільшувати інтервенції у валютний ринок, знизив відсоткову ставку та наростив обсяг державних інвестицій у фінансову систему. Крім того, для підтримки курсу розглядається можливість спрощення вимог до валютних резервів банківської системи. 

Попри це юань впав до найнижчого з 2007 р рівня, основний індекс акцій на фондовій біржі Гонконгу близький до «ведмежого» ринку, і взагалі кількість поганих для економіки новин щодня збільшується.